Ieri, ultima zi in care Romania a detinut presedintia Consiliului de Securitate al ONU, s-a desfasurat o reuniune ministeriala a acestuia - prima dupa interventia in Irak, martie 2003.

Intrunirea a avut pe agenda si bilantul pe octombrie, luna in care, datorita evenimentelor internationale, s-a inregistrat o bogata activitate, dovedita de cele sapte rezolutii adoptate, opt declaratii prezidentiale si trei declaratii de presa. Au fost 22 de reuniuni publice, care au avut in centrul atentiei subiecte ,fierbinti" ale actualitatii mondiale.

Ieri, la New York, au venit cel putin zece ministri de externe din cele 15 state membre ale Consiliului, in primul rand ai celor cu statut de membru permanent - SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie -, dar si ai celorlalte tari membre nepermanente.

Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a prezidat sedinta in care s-a dezbatut rezolutia privind Siria, care cere acesteia sa coopereze pe deplin in ancheta privind asasinarea fostului premier Rafic Hariri, intrucat, in caz contrar, se vor adopta sanctiuni internationale.

Este pentru prima oara cand aceasta tara araba este discutata in Consiliul de Securitate, unde, de altfel, a si fost invitata, dar fara a avea drept de vot.

In context, semnalam ca, in august 1990, cand, de asemenea, tara noastra era membra cu statut nepermanent a Consiliului si detinea presedintia, acesta s-a intrunit de urgenta pentru a adopta celebra rezolutie privind invadarea Kuweitului de catre Irak. De data aceasta, luni, la New York, s-a dezbatut proiectul de rezolutie privind Siria, prezentat de SUA, Franta si Marea Britanie.

Coautorii proiectului mizau pe adoptarea textului cu o ampla majoritate si pe eventualitatea abtinerii de la vot a Rusiei, Chinei si Algeriei. Contextul era foarte delicat pentru Siria, care, deja, a acuzat anumite ,cercuri" din Consiliu ca voiau sa transforme intrunirea lui intr-un ,tribunal" pentru aplicarea de sanctiuni.

Tot ieri, reuniunea ministeriala urma sa discute - la cererea Israelului - criza provocata de declaratia presedintelui Iranului, potrivit caruia ,Israelul trebuie sters de pe harta". Deja vineri afirmatia respectiva a fost ,condamnata" de membrii Consiliului.

Ea este ,de o toxicitate incredibila", creeaza o ,tensiune excesiva" in zona si in lume, ,pune Israelul si comunitatea internationala in situatia de a se simti agresati", dupa cum aprecia seful diplomatiei romane. In paralel cu reuniunea respectiva, Mihai Razvan Ungureanu a avut intalniri cu Condoleezza Rice si cu secretarul general al ONU, Kofi Annan.