Tata Motors Ltd., contructor indian de autoturisme, cerceteaza noi cai prin care sa fabrice masini cat mai ieftine, informeaza Reuters. Daca, initial, estimase ca va realiza o masina care sa aiba un pret de 2.400 dolari, acum pretul acesteia ar putea scadea la 2,217 dolari. Marea problema acum este sa fie gasita o regiune cu taxe cat mai scazute unde masina sa fie fabricata. Indienii estimeaza ca masina produsa de ei va fi pe piata in aproape trei ani.

Compania Tata Motors, care este listata la Bursa newyorkeza, intentioneaza sa lanseze aceasta masina ieftina in aproximativ trei ani, imediat ce gaseste locatia necesara pentru constructia ei. Reprezentantii grupului indian au precizat ca in momentul de fata se cauta o regiune care sa prezinte diferite stimulente, sub forma unor impozite reduse sau returnari ale taxelor.

„Cautam zone unde taxele sa fie cat mai reduse si unde sa existe diferite alte stimulente financiare si suntem interesati si de alte state care au centre de productii la costuri mici", a declarat reporterilor Ravi Kant, directorul firmei.

Piata indiana a vehiculelor de pasageri - care au vanzari de un milion de unitati pe an - este in plina dezvoltare, datorita cresterii veniturilor populatiei si a imprumuturilor bancare cu dobanzi scazute. In ciuda acestui fapt, doar 8 din 1.000 de indieni au o masina, comparativ cu 35 in Thailanda sau 450 in multe dintre statele dezvoltate.

Masinile mici reprezinta mai mult de doua treimi din piata indiana a autoturismelor pentru pasageri.

Tata Motors va folosi mai mult plastic decat otel, iar operatiunea de asamblare va fi mult mai ieftina, folosindu-se niste adezive moderne in locul sudurii. Compania a fost criticata pentru siguranta pe care ar putea sa o aiba o asemenea masina, dar indienii lucreaza pentru indreptarea acestor probleme, Tata Motors afirmand ca ele vor fi rezolvate inainte ca masina sa ajunga pe piata.