Intreruperea acordului cu Fondul Monetar International provoaca unele ingrijorari, dar nu are o importanta cruciala pentru Romania, la fel ca reformele necesare integrarii, a declarat agentiei Mediafax Nick Eisinger, analist principal pentru Romania la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

„Romania nu atrage fonduri prin acest acord si nici nu are nevoie, in prezent, de astfel de finantari. Consideram ca, in acest context, sunt mult mai importante masurile pentru integrarea in Uniunea Europeana", a spus Eisinger.

El a mentionat ca FMI a subliniat unele domenii unde Guvernul trebuie sa depuna eforturi suplimentare, printre care politica fiscala, compensarea introducerii cotei unice de impozitare si stabilitatea unui cadru fiscal pe termen mediu.

„Romania se va confrunta cu necesitati ridicate de cheltuieli in viitor pentru asigurari sociale, pensii, precum si infrastructura. Uniunea Europeana nu poate suplini decat partial aceste costuri, intrucat finantarile comunitare trebuie completate de la bugetul public, creand noi presiuni", a afirmat analistul Fitch.

Eisinger a mai aratat ca o politica fiscala austera va permite si aducerea cresterii economice la un nivel sustenabil si va facilita politica de tintire directa a inflatiei adoptata de Banca Nationala a Romaniei.

El a amintit insa ca, desi exista presiuni asupra cheltuielilor, situatia finantelor publice este una rezonabila, in conditiile in care deficitul public si datoria publica se afla la niveluri reduse.

Analistul Fitch considera ca incetarea acordului nu va avea un efect semnificativ asupra politicilor guvernamentale, intrucat a fost marcat de divergente de opinie intre autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii FMI.

Eisinger este de parere ca modificarile in relatia cu FMI au un impact limitat asupra procesului de aderare, cu toate ca si autoritatile europene doresc ca Romania sa continue reformele structurale si sa isi majoreze competitivitatea. Potrivit acestuia, relatia cu FMI nu are nici o influenta asupra ratingurilor Romaniei.