Una dintre firmele romanesti mentionate in Raportul ONU „Petrol contra hrana", Bulf Drilling &Oil Servicii, a mai facut afaceri cu guvernul irakian in vremea regimului lui Saddam Hussein. Datorita insa protectiei la nivel guvernamental de care s-a bucurat controversatul afacerist, pana acum asupra relatiilor lui Cornel Catalin Bulf cu Irakul s-a pastrat tacerea.

Asta poate si pentru ca, probabil, nu a fost singurul care a profitat de pe urma afacerilor derulate.

Avans consistent

Surse care activeaza in domeniul petrolier sustin ca, in anul 2002, in plin embargo asupra afacerilor cu acest stat, firma patronata de Cornel Catalin Bulf a trimis in Irak, printr-un intermediar sirian, mai multe utilaje petroliere cu care urma sa execute lucrari. Potrivit acelorasi surse, pentru executarea lucrarilor, Bulf Drilling ar fi primit chiar un avans consistent.

La ora actuala nu se stie care este situatia utilajelor respective. Contactat telefonic de EVZ, Cornel Catalin Bulf a refuzat sa comenteze implicarea sa in afacerile cu Irakul, motivand ca s-a saturat sa raspunda la intrebarile presei. „O sa dau o declaratie oficiala saptamana asta pentru toata presa. Nu am nimic de declarat", a spus el.

Intrebat daca are utilaje sechestrate in Irak, Cornel Bulf a devenit brusc nervos si a inchis telefonul.

Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei in Irak, a precizat pentru EVZ ca, „pe linie oficiala, nu a primit nici un semnal despre existenta unui sechestru irakian pe utilaje de foraj ale unei firme romanesti". Stuparu a adaugat ca, in Irak, numele Romaniei nu a fost mentionat dupa declansarea scandalului „Petrol contra hrana".

Raportul ONU nominalizeaza 11 firme romanesti si o persoana fizica. Cele 11 companii sunt: Rompetrol SA, Bulf Drilling&Oil Servicii SRL, UPET SA, Upetrom SA, Romtek Special Services SA, Petrotub SA, Sterom SA, Sancamex, Black Sea Technochim, General Turbo SA, Electronum SA.

Cel de-al 12-lea nume este Cristian Nicolae, secretar al Partidului Muncitoresc Roman, care a intermediat cumpararea de petrol pentru o firma elvetiana.

Cu spatele asigurat la nivel inalt, Catalin Bulf a devenit spaima operatorilor de foraj din Romania. Simpla rostire a numelui lui ii face sa inghete pe cei care incearca sa-si gaseasca un loc pe piata. Asa se explica faptul ca, de-a lungul anilor, Bulf a reusit sa acapareze o buna parte din societatile care au ca obiect de activitate forajul petrolier.

Rompetrol a scazut cu 5%

Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut, ieri, la bursa cu 5% fata de valoarea inregistrata vineri, desi cu o zi inainte, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara ca scandalul „Petrol contra hrana" nu va afecta evolutia companiei sale la bursa. Cotatia a scazut la 1.120 de lei pentru o actiune, de la 1.180 de lei cat s-a inregistrat la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri.

„Actiunile Rompetrol au scazut cu 5a, dar a fost o tendinta generala de scadere a pietei cu doua-trei procente, ne-a declarat directorul BVB, Stere Farmache. (Alina Cozma)

Firmele lui Bulf

> Petroconstruct Pitesti SA

> Bulf Drilling&Oil Servicii SRL

> Foraj Sonde Moreni Dambovita SA

> Baza de ateliere si Transporturi Targoviste SA

> Foraj Sonde Service SA

> BAT Viforata SA

> Kurd Drilling&Oil Servicii SRL

> IAMSAT Prodconstruct SA

> Constructii Hidrotehnice Industriale si Civile SRL

> ROSCO ACTIVAS 2004 SRL