La sfarsitul lui 2005 si aflata pe pragul intrarii in Uniunea Europeana, Romania este incapabila sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI). Daca acum 10 ani parea un lucru normal, azi constituie aberatia zilei.

La ora cand scriu aceste randuri, inca nu au inceput jurnalele TV, dar sunt sigur ca intrebarea cea mai frecventa va fi: "Poate Romania sa traiasca fara un acord cu FMI?".

Vestea buna este ca poate, cu siguranta! De fapt, Romania si cei mai multi dintre noi am trait si cand nu eram printre democratiile autentice ale lumii. Paradoxal, atunci si relatia cu FMI mergea perfect. Bugetul de stat era in fiecare an excedentar, se incasa mai mult decat se cheltuia, creditele se rambursau impecabil.

Ca asta era privita cu mandrie patriotica facea parte din aberatiile epocii ("de aur"). In zilele noastre, tari venite de unde venim si noi, dar ajunse mai repede in UE, ca Ungaria, o duc chiar binisor fara a mai lua credite de la FMI.

Vestea proasta vine atunci cand vedem ca, de aceasta data, delegatia FMI isi face bagajele si ne tranteste usa in nas, criticand vehement politicile macroeconomice si fiscale ale guvernului.

Cod Fiscal neclar, larghete salariala in domeniul public, buget nerealist pentru 2006, economie nerentabila si necompetitiva, resurse insuficiente pentru invatamant, sanatate si infrastructura, presiuni inflationiste – acestea sunt numai cateva din "complimentele" venite de la FMI. Verdictul nu mai e de corigenta, ci direct de repetentie!

"Nici o tragedie", vor spune unii, "creditele de la FMI nu ne mai sunt necesare ca acum 10 ani!".

Dar ei ascund faptul ca nu banii sunt importanti (chiar putem trai fara ei, ne pot veni de la UE de 10 ori mai multi – daca vom fi in stare!), ci mai ales statutul de "diriginte" al fondului – cel care da cu linia peste degetelele guvernamentale cand scriu prostioare la extemporalul de economie.

Cum prostioarele se inmultesc, ramane intrebarea: "Bine, putem trai fara FMI; dar cu acest guvern, cum vom trai?". Parca n-am mai auzit cam de multisor cele trei cuvinte magice: "Sa traiti bine!"…