„Un scriitor stralucit care va marca o epoca." (Mircea Iorgulescu) • „Volumele lui Radu Pavel Gheo sint o marturie despre cum se poate face o publicistica decomplexata si profunda, unde stiinta de carte se imbina cu harul scrisului elegant si pasionant" (Ovidiu Simonca)

Dupa cele doua carti care l-au consacrat – Adio, adio, patria mea, cu i din i, cu a din a si Romanii e destepti – Radu Pavel Gheo publica la Polirom un nou volum in colectia „Ego. Publicistica".

In DEX-ul si sexul, Radu Pavel Gheo scrie despre starea invatamintului romanesc, despre olimpici, dar si cum despre dictionarele romanesti din care lipsesc cuvintele rusinoase cele mai uzitate. Scrie ce inseamna sa fii tinar profesor la cheremul unui inspector analfabet, cit de penibile sint reclamele cu asterisc.

Scrie si despre cum percep bancile comisioane nesfirsite, dar si cum e sa folosesti o toaleta ecologica. Este Romania in care s-a intors.

„Radu Pavel Gheo spune lucruri de care ne lovim in fiecare zi (ca etern enervantul a din a), lucruri la care de cele mai multe ori nu avem reactie, desi ar trebui sa avem, lucruri care in general ne deprima, in loc sa ne amuze... Daca e de gasit un centru de greutate al eseurilor lui, acesta e umorul. Sigur ca nu toate lucrurile despre care scrie Radu Pavel Gheo sint de ris. Unele sint chiar de plins." (Luminita Marcu)

Radu Pavel Gheo (nascut la Oravita in 1969), unul dintre cei mai cunoscuti tineri scriitori si publicisti de astazi, a debutat in 1997, cu un volum de proza. A devenit foarte cunoscut cu volumul Adio, adio, patria mea, cu i din i, cu a din a (Polirom, 2003), un volum bazat pe expe­­rienta reala a plecarii si a intoarcerii din Statele Unite. „Nu m-am dus in Statele Unite ca scriitor.

Intr-o forma nu prea satisfacatoare, ca scriitor as fi putut continua sa public in limba romana. Se pot transmite carti intregi in tara, despre articole nu mai vorbim." Si atunci, care sa fi fost motivul intoarcerii lui Radu Pavel Gheo in Romania? Un lucru foarte important a fost mincarea. „Si satisfactia burtii e una dintre acele multe satisfactii care iti pot da o stare de confort.

Mai e un aspect destul de delicat: practic, noi ne-am intors in Timisoara. E orasul la care visam si in care voiam sa ma stabilesc de la 14 ani. Visul meu n-a fost sa ajung in America, ci la Timisoara. Mi se pare nu cel mai frumos, dar cel mai misto oras din lume."

In prezent, Radu Pavel Gheo este redactor si traducator la Editura Polirom, a fost redactor-colaborator la Radio Iasi si la revistele Timpul (Iasi), Fictiuni (Satu Mare), Helion (Timisoara).

Publica proza scurta, eseuri, critica si traduceri in diverse publicatii, printre care: Timpul, Dilema, Orizont, ArtPanorama, Romania literara, Observator cultural, Lettre Internationale, Amphion, Korunk, Wienzeile (Viena) etc. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut romanul Fairia – o lume indepartata (2004) si volumul de publicistica Romanii e destepti (2004).