Aflata la a 9 a editie, Sarbatoarea Filmului Francez revine la Bucuresti cu o selectie impresionanta de peste 60 de filme, care urmeaza a fi prezentate publicului in 8 sali de cinema din Bucuresti si Cluj.

Filmul francez s-a bucurat intotdeauna de o apreciere deosebita din partea publicului roman, de aici dorinta organizatorilor de a face cunoscut dinamismul cinematografiei franceze, de a atrage publicul larg precum si sectorul profesionist catre filmul francez contemporan.

Editia din acest an a Sarbatorii imparte filmele prezentate in sapte sectiuni : film francez recent, debuturi in lung-metraj, coproductii, integrala Jacques Tati, filme de animatie (lung metraje), un program de scurt-metraje de Agnès Varda (inedite in Romania) si o colaborare cu clubul de cinema pentru copii – Lanterna magica.

Selectia filmelor a avut in vedere punerea in valoare a diversitatii si a dinamismului creatiei cinematografice franceze. O pondere importanta o are cinematograful popular de calitate, a carui traditie este extrem de vie in Franta.

Vor fi prezentate filme cu mare succes de public, ca « La Marche de l’empereur », « Narco », « Mensonges et trahisons et plus siaffinité… », « Brice de Nice », alaturi de altele foarte bine primite de critica : « Le Parfum de la dame en noir », « Le Temps qui reste », « Elle est des nôtres », « Va, vis et deviens »…

Actori celebri (Valeria Bruni-Tedeschi, Elodie Bouchez, Gérard Depardieu, Catherine Frot, Thierry Lhermite, Olivier Gourmet, Isabelle Huppert, Annie Girardot, Emmanuelle Devos, Benoit Magimel, Vanessa Paradis…) si regizori celebri (François Ozon, Costa Gavras, Jean-Jacques Annaud, Bernard Tavernier, Bruno Podalydès, Arnaud Desplechin) vor readuce filmul francez in prim plan la Bucuresti.

Marele deliciu al acestei editii este integrala Jacques Tati – eveniment extrem de rar.

Publicul va avea acces la informatii si program prin intermediul Institutului Francez (Bd. Dacia, nr. 77, www.culture-france.ro ) si accesand site-ul www.orange.ro

Traditia tichetului gratuit de intrare se pastreaza si in 2005. Astfel, pentru un bilet cumparat in timpul weekendului, va fi oferit accesul gratuit la un alt film din cadrul Festivalului. Acest tichet gratuit poate fi folosit in orice zi din perioada de desfasurare a festivalului, la orice film prezentat si la oricare din cinematografele participante.