Unele parlamente ale membrelor UE trebuie sa mearga impotriva curentului pentru a ratifica Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Austria, Germania sint tarile care ne vor inca la poarta UE.

In unele dintre cele 15 vechi state membre ale UE, vointa politica de a integra Romania si Bulgaria in organizatie merge impotriva vointei poporului. In aceste state, ratificarea Tratatului ridica semne de intrebare. Cel mai evident exemplu este cel al Austriei, unde doar 17% din populatie sustine aderarea Romaniei la UE, iar 21% pe cea a Bulgariei, conform ultimului Eurobarometru.

Cu toate acestea, mesajul guvernului austriac este acela ca sprijina aderarea tarii noastre in 2007. Ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE nu se poate face in Parlamentul austriac fara sprijinul opozitiei. Partidul Social-Democrat (de opozitie) este eurosceptic in general si cu atit mai reticent in ceea ce priveste extinderea.

Conform legislatiei austriece, Tratatul poate fi ratificat numai daca doua treimi din Parlament voteaza pentru, iar PSD-ul austriac detine aproximativ o treime din voturi. PSD vrea mai intii sa cunoasca rezultatele Rapoartelor de monitorizare redactate de Comisia Europeana. Ratificarea va avea loc, in concluzie, dupa prezentarea Raportului din primavara.

Nici in Germania opinia publica nu are la suflet aderarea Romaniei: 66% dintre nemti sint impotriva aderarii tarii noastre, in timp ce 59% sint impotriva aderarii Bulgariei. In plus, procedura de ratificare a Tratatului de aderare presupune o initiativa legislativa din partea guvernului federal. Cum acest guvern nu a fost format inca, trebuie sa mai asteptam.

Vesti mai bune

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, isi exprimase speranta ca Tratatul de aderare sa fie ratificat in Parlamentul britanic la 11 octombrie, deci inainte de publicarea Raportului de monitorizare. Cu toate acestea, Tratatul nu a fost ratificat. El este discutat in Camera Comunelor chiar astazi. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw,

l-a informat ieri pe ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ca Tratatul va fi ratificat cu o mare majoritate. Tratatul urmeaza sa fie ratificat astazi si de Grecia.