Fostul prim-ministru al Canadei, Jean Chretien, va fi gasit vinovat in raportul Comisiei de ancheta conduse de judecatorul John Gomery, a dezvaluit, marti, ziarul canadian „The Globe and Mail". Raportul, care urma sa fie facut public ieri, il scoate insa basma curata pe actualul premier liberal, Paul Martin, adauga publicatia.

In februarie 2004, o evaluare a autoritatilor fiscale canadiene a dezvaluit ca, la mijlocul anilor ’90, liberalii aflati la conducere au deturnat cel putin 100 de milioane de dolari canadieni - dintr-un program guvernamental de 250 de milioane de dolari canadieni – spre agentii de publicitate care aveau legaturi strinse cu liberalii.

Banii publici s-au dus astfel sub forma de comisioane si plata de servicii care, in multe cazuri, nu au fost prestate. Programul a fost demarat de Chretien, la scurt timp dupa ce, in 1995, populatia din Quebec a votat, la limita, raminerea in cadrul Canadei. Menirea programului era combaterea tendintelor separatistilor din Quebec, prin intermediul unei puternice campanii profederale.

La vremea respectiva, Paul Martin era ministrul Finantelor. Atit el, cit si Chretien au insistat ca nu au stiut nimic despre neregulile din cadrul acestui program. Liberalii sustin ca este vorba despre actiuni izolate ale citorva indivizi, in timp ce opozitia conservatoare se refera la „coruptia sistematica" din Partidul Liberal. (S.M.)