Fostul ambasador american Joseph Wilson, sotul agentului CIA Valerie Plame, a carei identitate a fost dezvaluita in presa, a solicitat, luni, demiterea principalului consilier politic de la Casa Alba, Karl Rove. Wilson, care s-a opus razboiului din Irak, considera ca Rove ar trebui sa raspunda pentru rolul pe care l-a avut in divulgarea identitatii sotiei sale, Valerie Plame.

Scandalul a izbucnit la 6 iulie 2003, prin publicarea, in cotidianul The New York Times, a unui articol semnat de Joseph Wilson. Specialist pe problemele Africii, el se deplasase in Niger, in februarie 2002, pentru a desfasura, la solicitarea vicepresedintelui Dick Cheney, care dorea sa verifice un raport CIA, o ancheta asupra unui presupus trafic nuclear nigero-irakian.

Intr-un articolul publicat ulterior in The New York Times, Wilson acuza administratia ca a manipulat informatiile spionajului american, "pentru a exagera amenintarea irakiana", inclusiv concluziile propriului sau raport, in care contesta existenta unui trafic nuclear intre Niger si Irak.

Pe 14 iulie 2003, editorialistul conservator Robert Novak minimaliza acuzatiile lui Wilson, incercand sa-l discrediteze. Novak, citand, sub protectia anonimatului "doi oficiali cu rang inalt din administratie", sugera ca fostul ambasador obtinuse misiunea in Niger gratie interventiei sotiei sale, agent CIA, a carei identitate era dezvaluita.

Procurorul special care se ocupa de anchetarea acestei scurgeri de informatii, Patrick Fitzgerald, a obtinut, vineri, inculparea lui Lewis Libby, directorul de cabinet al vicepresedintelui american, Richard Cheney. Impotriva lui Libby s-au pronuntat cinci capete de acuzare - doua pentru marturie falsa, doua pentru sperjur si unul pentru tentativa de obstructionare a justitiei.

Fitzgerald nu a pronuntat, deocamdata, nici o acuzatie la adresa lui Rove. Dar ancheta continua. Vicepresedintele Richard Cheney a numit, luni, doi responsabili in cadrul cabinetului sau - un director de cabinet si un adjunct, care sa se ocupe de securitatea nationala - pentru a-l inlocui pe Lewis Libby. Noul sef de cabinet al lui Richard Cheney se numeste David S. Addington. John P.

Hannah se va ocupa de probleme de securitate nationala, a anuntat un comunicat al Casei Albe.