Jumatate dintre societatile de leasing vor disparea de pe piata daca noile reglemetari ce urmeaza sa apara pana la sfarsitul acestui an vor fi mult prea restrictive, a declarat ieri Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), cu ocazia lansarii de catre TBI Leasing a trei noi produse.

„Este normal sa dispara societatile care printre alte zece sau 15 obiecte de activitate fac si leasing", spune, in replica, Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Leasingului Bancar (ALS). „Proiectul de lege a leasingului este 99% reprezentativ pentru interesele de piata si aduce leasingul la rangul unei institutii financiare, ce va putea beneficia de un tratament fiscal adecvat.

La ora actuala, leasingul este recunoscut ca un produs comercial care vinde produse, cand el de fapt vinde bani. Durerea cea mare pentru foarte multi este obligatia maririi capitalului social. Dar consider normal ca o firma sa fie scoasa de pe piata daca nu-si permite un capital social de 100.000 de euro, in conditiile in care are pretentia sa finanteze un client", a explicat Adriana Ahciarliu.

Piata de leasing din Romania este in formare si trebuie lasata sa se dezvolte fara contrangeri, a completat Florentina Mircea, presedinte CA TBI Leasing. „Potentialul pietei de leasing este de 5 miliarde de euro. In prezent, valoarea totala a contractelor de leasing este de circa 1,8 milioane de euro, adica de noua ori mai mare decat in anul 1999.

Putem spune ca piata de leasing s-a dezvoltat frumos, iar acest lucru a fost posibil pentru ca nu a fost constransa. Exista societati locale mici care sunt mult mai apreciate decat bancile. De ce sa nu ne axam mai bine pe perfectionarea si cresterea numarului de produse de leasing oferite?", a propus Florentina Mircea.

TBI Leasing a lansat ieri produsele Leasing V8 (leasing operational cu administrare de flota), Leasing imobiliar (pentru o perioada de 10 ani) si Leasing coupe (pentru achizitionearea mai rapida a autovehiculelor).

TBI Leasing are o cota de piata de 5,2% corespunzatore unei valori a contractelor incheiate pe primele noua luni ale acestui an de 45,158 milioane euro, ceea ce inseamna o crestere de 40% fata de perioada similara a anului trecut si 3321 de clienti noi. Compania se situeaza pe locul 7 in topul ASLR.

Firma a facut in acest an doua majorari de capital, ajungand la un total al fondurilor de 6.600 milioane euro. Pentru anul 2006, oficialii TBI Leasing isi propun un volum total al contractelor de peste 80 milioane euro.

Actionarul principal al TBI Leasing este grupul TBIF Financial Services BV, parte a grupului olandez TBIH Financial Services Group NV, avand o participatie de 99,12%, restul de 0,877% fiind detinut de TBIH Financial Services Group NV, grup ce ofera fonduri de pensii private, asigurari si servicii financiare in opt tari europene.