Dupa o teapa ale carei proportii nu pot fi neglijate, povestea MTS Leasing pare imposibil de repetat. Insa doar la prima vedere. Leasingul imobiliar, adica felia inhatata de firma germana, este un motor care functioneaza la limita rezistentei. Din cele peste 200 de firme de leasing active, le poti numara pe degete pe acelea care finanteaza si achizitia de imobile.

In plus, nivelul dobanzilor (intre 9 si 11a) continua sa lase creditul imobiliar sa alerge de unul singur pe piata, iar conditiile impuse nu dau sperante niciunei persoane fizice. Spre exemplu, BCR Leasing finanteaza doar constructii existente a caror valoare depaseste 50.000 euro, in vreme ce oferta HVB Leasing vizeaza finantari de minimum un milion de euro.

Astfel, daca o firma de teapa MTS ar arunca astazi pe piata o oferta similara, in mod sigur nu va duce lipsa de clienti.

Spioni la MTS

In urma cu un an, principalele artere ale Capitalei erau invadate de siglele unei companii care promova o oferta de senzatie: leasing imobiliar la o dobanda de numai 5a, nivel pe care nu si-l puteau permite, intr-un exces de zel, nici macar marile banci comerciale.

MTS Leasing GmbH, specializata in finantari in sistem leasing pentru constructii, si-a gasit rapid clienti de la care au luat si avans si s-au ales si cu terenurile acestora. Jucatorii de pe piata n-au privit cu ochi buni oferta de senzatie si spun acum ca lor le-a mirosit de la inceput a escrocherie. „O asemenea dobanda era de domeniul fantasticului.

In plus, finantau constructia de locuinte, lucru mai mult decat nou pentru leasing. Noi chiar am trimis oameni de-ai nostri la ei, in calitate de presupusi clienti, si nu au putut fi lamuriti de cei de la MTS. Produsul nu era deloc limpede", a spus Florentina Mircea, presedintele TBI Leasing, care ieri a lansat un produs de finantare imobiliara pe zece ani.

Boom-ul vine la anul

Desi MTS ramane o pata in biografia saraca a leasingului imobiliar, jucatorii de pe piata apreciaza ca acest sector are multe sanse de reusita. „Scandalul MTS a afectat puternic clientela formata din persoane fizice. Ele au avut de suferit.

Dar piata va exploda cu adevarat la anul, clientela majoritara fiind reprezentata de persoane juridice", ne-a spus Razvan Diaconescu, administrator VB Leasing, care lucreaza la un produs de leasing imobiliar.

1% reprezinta ponderea leasingului imobiliar in total piata