Fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, si directorul Mircea Popescu sunt cercetati penal pentru 14 infractiuni de abuzuri in serviciu. Cei doi sunt acuzati ca nu au dat curs sesizarilor venite de la serviciile secrete, de la IGP, Parchetului, Garda Financiara, banci comerciale si chiar de la unitati partenere straine.

Prezent in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, seful oficiului, Iulian Dragomir, sustine ca a sesizat de 4 ori fostul PNA si Parchetul General in legatura cu infractiunile comise de cei doi, dar fara nici un rezultat.

"Toate au fost transferate Parchetului General si a urmat un periplu anevoios. Au fost transferate prin fostul PNA catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, catre un parchet de pe langa judecatorie, dupa care au fost regrupate si reluata refacerea cerecetarilor la nivelul Parchetului General", a declarat Iulian Dragomir.

Fost politist, Ioan Melinescu l-a inlocuit in functie pe Iulian Dragomir in iulie 2004, care a fost transferat pe post de consilier la cancelaria lui Adrian Nastase. Dupa destituirea din functia de presedinte al oficiului, Ioan Melinescu a fost detasat la Directia de relatii cu publicul din Ministerul Justitiei.

Ilie Botos a solutionat un singur dosar anul trecut

Iulian Dragomir, seful Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, afirma ca din 535 de sesizari penale transmise Parchetului, una a fost "finalizata cu rechizitoriu de investire a instantei de judecata". Alte 486 sunt in diverse faze de solutionare, iar 46 nu fusesera repartizate inca la inceputul lui 2005.

In acest an, nici o sesizare transmisa de oficiu Parchetului General nu a fost solutionata.

"Au fost transmise pana la data de 31 octombrie 411 sesizari penale la Parchetul general pentru infractiunea de spalare de bani si, respectiv, indicii temeinice pentru infractiunea de coruptie, care vizeaza presedinti de banci, directori ai directiilor de finante pentru zeci de cazuri de rambursare ilegala de TVA, provocandu-se un prejudiciu statului de zeci de mii de miliarde", sustine Iulian Dragomir.

Seful oficiului spune ca din cele 411 de sesizari, 300 au fost transferate parchetelor teritoriale, iar altele au fost "retinute" pentru efectuarea cercetarilor la Directia de Combatere a crimei Organizate si Terorismului.

Carmen Gilca, adjunctul procurorului sef al DNA, a afirmat ca din 41 de sesizari penale care tin si de competenta DNA, 5 sunt pe rolul instantelor, iar restul au ajuns la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

SRI da cele mai bune ponturi

Iulian Dragomir, seful Oficiului National pentru Combaterea Spalarii banilor, a declarat in emisiunea Romania la Raport ca sesizarile venite de la serviciile secrete sunt 100% adevarate. O alta sursa buna pentru oficiu este Banca Nationala, ale carei informatii privind transferuri ilegale de bani se confirma in proportie de 80%.

Din totalul sesizarilor primite de oficiu, in 75% din cazuri se intocmesc sesizari penale care sunt transmise Parchetului General si DNA.

Dosarele de mare coruptie nu se stie de unde au plecat

Iulian Dragomir a afirmat ca cele 50 de dosare de verificare a conturilor bancare nu au fost realizate de Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. El sustine ca Parchetul General are dreptul sa faca cercetari fara sa anunte oficiul sau alta institutie.

Adjunctul procurorului sef al DNA, Carmen Gilca, a declarat ca nici de la DNA nu au plecat dosarele, dar pot fi "mai multe structuri specializate de pe langa Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Ea a recunoscut ca la "DNA sunt dosare de mare coruptie in care sunt implicati parlamentari, magistrati, presedinti de consilii judetene, primari de mari municipii".