Umflat incredibil in notorietate prin atentia obsedanta acordata de stirile "sportive" ale unei televiziuni si preluata prin mimetism de celelalte instrumente ale imbecilizarii in masa, ProGigi terfeleste in ultimul hal un simbol care aminteste de una din cele mai mari performante (daca nu chiar cea mai mare izbanda) ale sportului romanesc.

Poate ca sunt subiectiv, deoarece m-am aflat printre mia de romani care au avut sansa unica de a se afla, in seara magica de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla.

Pe langa meciul de vis, n-am sa uit niciodata cum, imediat dupa fluierul final, zecile de mii de catalani care invadasera orasul si facusera un vacarm asurzitor toata ziua, culminand cu adevaratul infern declansat pe stadion, au disparut ca prin farmec cu sutele lor de autobuze si ne-au lasat pe noi sa defilam, sa ne bucuram in voie si sa ajungem fara voce la aeroport.

Si s-au mai bucurat si sevillanii, care se au cu barcelonezii cum se au Ghencea cu Giulestiul.

Acasa, noaptea aceea si dimineata urmatoare, intoarcerea avionului cu echipa si Cupa Campionilor Europeni au declansat cea mai mare manifestare spontana de bucurie de la vizita lui Richard Nixon din 1969. Un asemenea simbol nu poate avea insa nici o valoare in ochii unuia dintre noii imbogatiti (nouveaux riches, cum spun francezii in sens peiorativ) ai Romaniei de azi.

Ei sunt convinsi ca istoria tarii se rescrie o data cu aparitia lor, din moment ce li se pare ca banii castigati prin fortarea legilor si complicitatea autoritatilor de moment le pot oferi orice, de la popularitate pana la valoare politica.

A-l avea presedinte de club pe Marius Lacatus, care a marcat la Sevilla, si a renunta la acea amintire magnifica precum la o galeata de lapte covasit sau la o putina de branza stricata echivaleaza cu culmi nebanuite ale prostiei.

Este ca si cum, dupa privatizare, podgoria Cotnari si-ar lepada numele si l-ar arunca la gunoi pe… Stefan cel Mare! Am tot respectul si admiratia pentru jucatorii lui Protasov, dar ma tem ca si ei vor fi puternic afectati de aceasta intorsatura ciobaneasca.

Oricat s-ar stradui "finantatorul" cu banii in punga sa convinga lumea de cucernicia lui, ma tem ca tot ce va putea crea de acum incolo va fi (dupa chipul si asemanarea…) ceva fara memorie si identitate, o Stea cretina. Of, nici stelist nu mai poti sa fii in tara asta…