Peste doua saptamani, revista „Capital" va da publicitatii editia a patra a Topului 300 cu cei mai bogati romani. In acest an, „Top 300 Cei mai bogati romani" ridica plafonul de intrare la sapte milioane de dolari, motiv pentru care multi dintre cei cu afaceri evaluate la valori situate sub aceasta limita au parasit clasamentul.

Fata de editia de anul trecut, topul din 2005 cuprinde 41 de nume noi. „Evenimentul zilei" a reusit sa obtina in exclusivitate o parte din topul celor mai bogati oameni politici ai momentului. Lansarea „Top 300 Cei mai bogati romani" de anul acesta va avea loc pe 15 noiembrie a.c.

1. Dan Voiculescu

350 milioane de dolari.

Presedintele PC si patronul Antenei 1 si-a jucat bine cartea politica. Dupa ce a intrat in parlament alaturi de PSD, a ajuns la guvernare alaturi de PNL si PD. Anul trecut avea 290-300 milioane de dolari.

2. George Copos

230-240 milioane de dolari. Afacerile vicepremierului George Copos au crescut in ultimul an, cand in portofoliul sau a intrat si Hotelul Athenee Palace Hilton. Anul trecut, vicepremierul avea mai putin, adica 170-180 milioane dolari.

3. Verestoy Attila

46-48 milioane de dolari. Senatorul UDMR s-a orientat spre investitiile imobiliare si cele de pe piata de capital. Fata de anul trecut, averea sa a crescut cu aproape 8 milioane, el avand atunci aproximativ

38-40 milioane dolari.

4. Dumitru Becsenescu

35 milioane de dolari.

Este presedintele grupului Anatres. Are investitii mari in turism si va construi un cartier in Bucuresti. Averea sa a crescut cu 5 milioane de dolari fata de anul trecut,

cand avea 30 de milioane.

5. Adriean Videanu

30 milioane de dolari.

In 2003, presedintele executiv al PD si primarul Capitalei a renuntat la parlament pentru afaceri. S-a reintors imediat ce Alianta a castigat alegerile. Averea sa a ramas la fel ca anul trecut.

6. Corneliu Pascu

20 milioane de dolari.

Este senator PC, actionar majoritar al grupului Iridex, cu activitati de la constructii la productie si servicii de salubritate. Anul trecut, cifra de afaceri a grupului a fost tot

de 20 de milioane de dolari.

7. Dorel Onaca

15-17 milioane de dolari.

Senatorul PRM se ocupa cu lucrari de reparatii subacvatice ale navelor si salvari maritime. Pentru anul viitor isi propune deschiderea unui complex hotelier de cinci stele pe litoral. Nici averea lui

nu a crescut fata de anul trecut.

8. Calin Popescu-Tariceanu

15 milioane de dolari.

Sfarsitul anului 2004 i-a adus lui Calin Popescu-Tariceanu functia de prim-ministru al Romaniei, asa ca a trebuit sa renunte la afacerile cu autoturisme. Si premierul are aceeasi avere ca anul trecut.

9, Doru Ioan Taracila

14 milioane dolari.

In acest moment, senatorul PSD, care a fost multa vreme unul dintre cei mai influenti oameni din PSD si un apropiat al lui Ion Iliescu, nu mai detine nicio pozitie in partid. Nici Taracila nu si-a marit

averea fata de anul trecut.

10. Ioan Hoban

12-13 milioane de dolari.

Deputat PNL, Hoban detine grupul de firme Bilardi. Are investitii imobiliare si vede oportunitati in turism. Fata de anul trecut, averea sa a crescut in acest an cu aproximativ 4 milioane de dolari, el avand atunci 9 milioane.

11. Dan Ioan Popescu

11-12 milioane de dolari.

In declaratia de avere a liderului PSD sunt trecute mai multe imobile si terenuri bine cotate, atat in Bucuresti, cat si in tara. Fostul ministru al industriilor este o prezenta noua in top.