Poate va mai amintiti de doamna Lili Schutz de la Craiova, pretenara (si se pare ca nu numai, o sa vedeti mai jos) doamnei Dana de la Cornu, femeia despre care am scris anul trecut cum a devenit una din cele mai bogate femei din tara cumparind, rind pe rind, serele de la

Codlea – Brasov, Castelu – Constanta si Oradea – Oradea Mare; apoi, cum a platit doar avansul si, odata serele intrate in proprietatea sa, n-a mai dat un chior nici furnizorilor de materiale si energie, nici lucratorilor salariati (la Oradea) si nici restul pretului stabilit la stat.

Una dupa alta, serele au inceput sa devina adevarate mine de aur pentru madam Lili. Si ce face o madam ca Lili cind se vede patroana peste niste mine de aur? Isi face bijuterii de aur? Nu, face mai rau: face afaceri cu firmele-capusa care roiesc in jurul serelor.

Adica vinde active firmelor sale pe preturi de nimica, in timp ce serele sint sub sechestru si nu e permisa nici o instrainare; sau invers, achizitii de material semincer la preturi fabuloase, de la magazinele ei.

Asa se face ca 3 kg de saminta de castraveti au fost vindute si cumparate de madam Schutz, pe seama serelor, cu 675 de milioane de lei; pe o a doua transa, de 2 kg, a dat 436 de milioane, adica vreo 218 milioane de lei pe kil; zece kg de saminta de rosii au costat jumatate de miliard; iar 4 kg de saminta de ridichi, numai 75 de milioane, un pret deci corect, pentru ca ridichile produc gaze.

Bag sama ca semintele aveau in interior mici diamante si ceva rubine, iar cojile erau, clar, din aur de 24 de karate.

Pentru orice eventualitate, madam Lili a lansat si zvonul ca s-ar trage din os domnesc, adica din osul doamnei Dana de la Cornu, cu care cica ar fi ruda! Si, prin urmare, dragostea de agricultura este la dinsa o trasatura genetica. Fosta taranista, devenita social-democrata, madam a reusit de curind sa ajunga in fruntea femeilor PSD pe judetul Dolj.

Ceea ce este chiar riscant pentru colegele de partid care, gospodine fiind, s-ar putea sa faca un soc cind doamna Schutz le va spune pe la sedinte: „Fetelor, stiti cit mai e kilu’ de castraveti la piata? A sarit de un miliard!".