Sute de romani sunt schiloditi in accidente, dar reprezentantii Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), gestionarul fondului, se incapataneaza sa nu se atinga de cei 500.000 euro din fond . "Nu a existat nici o cerere justificata in baza legii", bat campii oficialii BAAR.

Desi, teoretic, pot solicita bani din partea statului, inca de la jumatatea anului trecut, pana acum nici una dintre victimele accidentelor de circulatie cu autori necunoscuti sau care nu detin polite RCA nu a vazut vreodata vreun ban.

Fondul de protectie a victimelor strazii, administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), are la dispozitie in prezent 500.000 de euro in acest scop, insa se pare ca nimeni nu este interesat ca banii sa fie folositi cu scopul pentru care au fost adunati.

"Din informatiile mele, pana acum s-au primit la BAAR doar patru dosare de la victimele strazii, care indeplinesc conditiile pentru accesarea fondului. Din datele de la Politie, intr-un an sunt 90 de cazuri de accidente cu autor necunoscut", ne-a declarat Mihai Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Anual, au loc sute de accidente cu autor necunoscut sau produse de soferi fara RCA.

Potrivit legislatiei in vigoare, victimele strazii pot primi, din acest fond, daune materiale de maximum 3 miliarde de lei, pentru vatamari corporale - pana la un miliard de lei / pe persoana, dar nu mai mult de 5 miliarde de lei pe accident, indiferent de numarul persoanelor accidentate.

Din 2006, sumele pentru accidentati se vor majora la 4 miliarde lei pentru daune materiale, maximum 2 miliarde lei pentru fiecare persoana accidentata, dar nu mai mult de 10 miliarde lei pe accident.

Pentru a primi banii, victimele trebuie sa se adreseze Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), cu o solicitare si documente justificative – acte care sa ateste ca a beneficiat de asistenta medicala etc.

"Procedura presupune o cerere catre BAAR si un act intocmit de politie, care sa ateste ca autorul accidentului este necunoscut sau ca nu are RCA. Daca autorii sunt prinsi ulterior, banii sunt recuperati de fond de la acestia", ne-au declarat surse autorizate. In practica insa, lucrurile nu sunt atat de simple.

Intrebati cum de nu s-a platit pana acum nici un leu din fondul pe care il gestioneaza, reprezentantii BAAR au un raspuns uluitor: "Nu a existat nici o cerere justificata in baza legii", adaugand ca au mai fost si "probleme interne de organizare, dar acum s-au pus la punct".

In schimb, oficialii BAAR nu au putut sa ne comunice cand estimeaza sa fie platit primul dosar de dauna pentru victimele strazii. Asadar, se pare ca istoria se repeta. Timp de zece ani, fondul de protectie a victimelor strazii a fost inoperant, pentru ca in Legea asigurarilor nr.

136 / 1995 un "binevoitor" incurcase conjuctia "sau " cu "si", astfel incat pentru ca o persoana sa beneficieze de despabugiri trebuia indeplinita simultan conditia autorului necunoscut si a lipsei asigurarii RCA. Ceea ce era practic imposibil.

Problema a fost remediata anul trecut, iar in acest an au fost publicate si normele de aplicare a actului normativ. Insa incapatanarea celor de la BAAR de a se atinge de banii stransi tocmai cu acest scop a facut ca sutele de victime ale accidentelor de circulatie sa nu poata obtine banii care li se cuvin conform legii.

In prezent, la fondul de protectie a victimelor strazii s-au strans circa 500.000 euro, iar reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor spun ca anul viitor suma va ajunge la circa 2,5 milioane de euro, avand in vedere ca CSA a decis recent majorarea cotei de participare, la acest fond, a companiilor de asigurari la 1 la suta din incasarile din RCA.