Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, nu a infirmat marti informatiile publicate de ziarul Adevarul in legatura cu verificarea conturilor mai multor persoane din spectrul politic si economic in dosarul lui Dinu Patriciu, printre care si ale premierului Calin Popescu Tariceanu, precizand doar ca nu cunoaste date din dosar.

Procurorul general a explicat ca legea ii interzice amestecul in anchete, orice interventie putand fiind interpretata ca o imixtiune intr-o cauza. Botos a invocat posibilitatea unor intoxicari, afirmatie pe care insa a contrazis-o in momentul in care a precizat ca urmarirea penala este confidentiala.

Continuam, astazi, sa va prezentam alte nume ale caror conturi bancare, din ianuarie 2001 si pana in prezent, au fost solicitate spre verificare in baza Legii 58/1998 - privind activitatea bancara.

Alte conturi bancare luate la bani marunti sunt cele ale lui Liviu Luca, patronul Petrom Service, precum si ale sotiei sale, Cristina. Admi-nistratorul "Upetrom 1 Mai SA", Gabriel Comanescu, se afla si el pe lista verificatilor la conturi. "Upetrom 1 Mai SA" din Ploiesti figureaza si in ancheta ONU cu o plata ilicita de 409 mii de dolari.

Dan Fischer si Calin Husar, oameni de afaceri implicati in mass-media, fac si ei parte din cele peste 50 de persoane ale caror conturi fac obiectul verificarilor organelor judiciare din Romania in dosarul presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.

Premierul a aflat din Adevarul ca-i sunt "puricate" conturile

Calin Popescu Tariceanu a ramas surprins cand a citit in Adevarul ca-i vor fi controlate conturile de catre Parchet. "Nu pot spune nimica, am aflat si eu tot din ziar si n-am nimic de comentat. Conturile mele sunt la vedere, asa incat chiar ma bucur daca vor fi cercetate".

Primul-ministru a afirmat ca nici macar nu banuieste ce se urmareste prin aceasta actiune, dar considera ca ea se inscrie in limitele legii. "Daca autoritatile responsabile din acest domeniu cred ca trebuie verificate anumite conturi, au libertatea s-o faca", a mai spus Tariceanu.

Tariceanu infirma ca i-ar fi solicitat lui Ilie Botos sa respecte legea

Tariceanu se contrazice cu privire la telefonul dat lui Ilie Botos in momentul retinerii prietenului si partenerului sau de afaceri Dinu Patriciu. Cu toate ca in comunicatul guvernului remis presei se mentiona ca l-a sunat pe procurorul general pentru a-i cere "sa respecte legea", ieri Tariceanu a infirmat ca ar fi spus asa ceva.

"Nu am simtit nevoia sa-i cer procurorului general sa respecte legea. Cred ca el stie ca trebuie sa respecte legea. Motivul pentru care l-am sunat este acela ca, la nivel institutional, premierul are dreptul sa poarte un dialog institutionalizat cu orice conducator de institutie din Romania, ca sa se informeze", a spus Tariceanu.

El a spus ca a mai vorbit cu procurorul general Ilie Botos si in alte cazuri, dar nu a putut sa dea exemple si crede ca asta nici nu este important. "Procurorul general ma suna si el pentru a ma informa atunci cand considera ca este nevoie.

Port un astfel de dialog nu numai cu procurorul general, ci si cu directorul SRI, si cu directorul SIE, si cu directorii sau presedintii altor autoritati si institutii din Romania, asa cum este firesc", a spus premierul. Tariceanu s-a ferit sa raspunda daca situatia creata este un fals scandal sau daca aceasta are vreo legatura cu ultimele declaratii ale lui Dinu Patriciu. "Eu nu cred nimic, doar constat", a conchis Tariceanu.