General Motors Corp si Ford Motor Co., cei mai mari producatori americani de autoturisme, au anuntat, marti, ca vanzarile din luna octombrie, pe piata americana, au scazut cu 23 procente. In contrast, japonezii de la Toyota si Honda au inregistrat in octombrie, cresteri ale vanzarilor pe piata americana de 5% si respectiv 4%, informeaza Reuters.

Cauzele volumului slab de vanzari sunt preturilor ridicate la benzina, care au tras in jos cererea pietei pentru marile modele sport fabricate de americani, dar si o scadere generala a vanzarilor la toate modelele autoturismelor americanilor.

De cealalta parte, Toyota a castigat teren, in special datorita succesului marcilor Lexus si Scion pe piata americana, japonezii ajungand sa detina, in prezent, 13,2% din cota de piata americana.

In octombrie, vanzarile autoturismelor americane au ajuns la o rata de 14,7 milioane unitati, mai scazuta chiar decat in octombrie 2004 (16,9 milioane unitati), inregistrand astfel cea mai scazuta rata din ultimii sapte ani.