Gazprom a anuntat oficial, miercuri, ca intetioneaza sa cumpere pachetul de actiuni de 20%, detinut de Yukos la Sibneft, imediat ce acestia vor scoate pe piata actiunile, informeaza publicatia rusa Kommersant. Gazprom detine deja 75,6% din actiunile de la Sibneft si, potrivit legii din Rusia, are dreptul de a lua orice decizie strategica in cadrul companiei Sibneft.

Potrivit Kommersant, este probabil ca Gazprom sa cumpere stocul de actiuni al celor de la Yukos, sub pretul pietei, care era ieri de 3,413 miliarde de dolari. In zilele urmatoare este de asteptat ca doi vice-presedinti ai companiei Sibneft sa demisioneze.

O sursa din cadrul Ministerul Industriei si Energiei, citata de Kommersant, a declarat ca tranzactia va avea loc, cel mai probabil, in al doilea trimestru al anului viitor, restul de 5% din actiuni care apartine in prezent actionarilor minoritari, urmand sa fie cumparat pana la sfarsitul anului 2006. Gazprom a refuzat sa mai multe declaratii privind planurile sale de dezvoltare.