Parlamentul Republicii Elene a ratificat, miercuri, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei. Grecia este al cincilea stat comunitar care va ratifica tratatul de aderare a Romaniei. La ceremonia de la Atena au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, si omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov.

Pana in acest moment au mai ratificat acest tratat Slovacia, Ungaria, Slovenia si Cipru.

La sedinta parlamentara, va participa si primul ministru al Republicii Elene, Kostas Karamanlis. Presedintele Romaniei va avea, de asemenea, o intrevedere cu omologul elen, Karolos Papoulias.

Reuniunea la nivel inalt in format trilateral Romania-Bulgaria-Grecia reflecta vointa celor trei tari de a aprofunda relatiile de cooperare in domenii de interes la scara regionala si europeana, precum combaterea crimei transfrontaliere si a altor amenintari neconventionale, dezvoltarea infrastructurii de transport si de

energie si gestionarea situatiilor de urgenta (inundatii, cutremure, pandemii). De asemenea, vor fi abordate subiecte precum extinderea UE, viitorul cooperarii trilateralei in perspectiva si dupa momentul 1 ianuarie 2007, al aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, stadiul evolutiilor politice in plan regional.

Reuniunea in format trilateral va prilejui schimburi de opinii in legatura cu activitatea organizatiilor subregionale din care fac parte cele trei state, avand in vedere detinerea, de catre Grecia, a Presedintiei-in-Exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est si, de catre Romania, a Presedintiei-in-Exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre.