Intervievat telefonic in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, istoricul Marius Oprea a declarat ca in viitor este posibil sa apara un nou scandal privind dosarul lui Vasile Blaga, ministrul de Interne. Marius Oprea sustine ca SRI are un dosar intocmit in perioada in care Blaga era sef al Vamilor si "a luat niste spagi".

"Procurorul general Botos, daca e atat de tare in parcare, sa dea in ministrul de interne, care a fost sef al Vamilor si a luat niste spagi, lucrurile se stiu", a declarat Marius Oprea.

Acesta ar fi motivul pentru care Virgil Ardelean, seful serviciului de informatii din Ministerul de Interne, ramane in functie. In opinia istoricului, aceste lucruri sunt cunoscute inclusiv la Cotroceni.

Radu Timofte a cumparat masini de la Hayssam pentru SRI

Marius Oprea a sustinut in emisiunea Romania la Raport ca:

"Si Fulga si Timofte ar face bine sa-si controleze propriile afaceri, dupa parerea mea. Fulga, care l-a propulsta pe Hayssam, Timofte care a cumparat masini de la firmele lui Omar Hayssam pentru serviciile secrete s.a.m.d. Acesti oameni care acum mananca din palma presedintelui cate una si alta si, in schimb, isi pastreaza functia".

Marius Oprea spune ca presedintele Basescu "nu este un prizonier" al serviciilor secrete, dar nici nu poate sa lupte impotriva sistemului.

Mircea Toma vrea sa afle daca "inspectia" este legala

"Dupa controlul de anul trecut, nu am primit nici o informare ca am fost culpabili de ceva. Am aflat din Adevarul", a afirmat Mircea Toma, ziarist la Academia Catavencu, in emisiunea Romania la Raport, referindu-se la la controlul conturilor si la acuzatia de spalare de bani din aceste zile.

"Eu astept ca dupa aceasta inspectie realizata sa aflu daca a fost legaa si daca a ajuns la o concluzie care are relevanta asupra mea. Am inteles ca se poate executa aceasta investigatie de catre Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor fara un acord al unui judecator.

Daca se intampla sa fie de la Parchet e mai lata pentru ca Parchetul are dreptul sa declanseze o asemenea investigatie in momentul in care exista un dosar penal consistent", a declarat Mircea Toma.

El sustine ca nu a facut altceva decat sa vanda actiuni la Academia Catavencu lui Sorin Marin, care avusese actiuni la Rompetrol. Toma declara ca nu va mai rata ocazia de a reclama la Strasbourg practicile abuzive ale Parchetului, asa cum s-a intamplat anul trecut.

SRI a incercat sa livreze dosarul Udrea-Cocos inca din luna mai

Prezenta la emisiunea Romania la Raport, Ondine Ghergut, jurnalist de investigatii, a declarat ca inca din luna mai a primit de la o "sursa" din SRI informatii despre afacerile Udrea-Cocos si grupul Petrache-Bitner.

"Sursa mea, am aflat aseara de la ea, a aflat aceste informatii intr-o antecamera, a cui credeti, a lui Johny Popescu. Johny Popescu, in acel moment, tocmai fusese pensionat de catre Traian Basescu din functia de prim adjunct al directorului SRI sau dintr-o functie foarte mare din SRI in timpul scandalului Omar Hayssam si rapirea ziaristilor din Irak", a afirmat Ondine Ghergut.

Ea este convinsa ca tot scandalul dosarelor a fost declansat de serviciile secrete cu scopul de a "dezbina cele doua palate". Din aceasta disputa profita grupul de interese din jurul omului de afaceri Ovidiu Tender si al senatorului PSD Ioan Talpes despre dosarul carora nu se mai stie nimic. Intrebata daca anchetele au fost terminate sau abandonate, Ondine Ghergut a spus:

"Nu s-a mai facut nici un act procedural in acest dosar, dimpotriva. Doamna Alina Bica, procurorul care are acest dosar m-a invitat odata sa-mi arate ca lucreaza si ce facuse dansa, impartise in zeci de mii de bucatele dosarul mare VGB si cu prejudicii din astea mici de cateva miliarde pentru care, pe fiecare in parte poate sa primeasca amenda administrativa.

Deci, dintr-o data din subninarea economiei nationale ajungem la o amenda administrativa, ca nu si-a platit taxele".

In opinia analistului politic Dan Preda, miza scandalului este impartirea pietei energetice intre grupurile de interese din Romania.