Castigatorul competitiei pentru Banca Comerciala Romana va fi cunoscut in mai putin de doua saptamani, iar intr-o etapa ulterioara va fi semnat contractul de vanzare-cumparare si vor fi virati banii.

Devenita actionar majoritar, una dintre actualele finaliste ale privatizarii – Erste Bank sau Banco Comercial Portugues (BCP)– va avea apoi nevoie de o perioada de adaptare, astfel incat vor mai trece cateva luni din momentul preluarii si pana cand propria strategie de dezvoltare va putea fi pusa in aplicare.

Timp suficient pentru ca bancile competitoare sa incerce un ultim atac asupra cotei de piata a celei mai mari banci din tara. In ultimii ani, aceasta s-a erodat incontinuu, din cresterea pietei competitia reusind sa ingita felii mult mai mari.

"Nu este usor sa mentii o cota de piata atat de mare niciunde in lume. Cu 25%, BCR este atacabila. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa demareze strategia de dezvoltare", spune Rasvan Radu, presedintele executiv al Unicredit Romania.

Banca mama a institutiei pe care acesta o conduce va finaliza fuziunea cu grupul HVB, iar la inceputul anului viitor se va cunoaste, cel mai probabil, si modul de definitivare a procesului in Romania. Pentru tara noastra, fuziunea va insemna reunirea a trei banci, in conditiile in care de curand HVB a preluat prin fuziune si Banca tiriac.

Noua entitate ameninta sa devina in curand unul dintre cei mai agresivi competitori pe piata bancara. "Chiar daca nu tintim cota unei anumite banci, vrem sa luam mai mult din piata, in special din businessul nou", afirma Radu. Aspiratiile sale de crestere a cotei de piata nu sunt singulare.

In prima jumatate a anului in curs, avansuri spectaculoase in clasamentul activelor nete au reusit mai multe banci, in vreme ce BCR a pierdut, fata de sfarsitul lui 2004, mai mult de un punct procentual cota de piata. De la 26,3% in decembrie 2004, banca a coborat la o pondere de 25,1% in totalul activelor nete din sistem.

De la aproape o treime din piata in 2000, BCR nu mai detine acum decat un sfert. S-a mentinut totusi pe prima pozitie in piata, inca la distanta considerabila de principalul urmaritor – BRD. In primele sase luni, banca francezilor de la Société Générale si-a majorat insa cota de piata cu 1,2 puncte procentuale, pana la 14,2%. Un avans asemanator a reusit si ABN Amro.

Cote de aproximativ jumatate de punct procentual din piata au castigat in acelasi interval, datorita strategiilor agresive de dezvoltare, si HVB, Banca Transilvania sau Banca Romaneasca. Pentru toti, BCR si CEC au reprezentat principalii competitorii, in defavoarea carora s-au reusit castigurile de cote.

Privatizarea celor doua institutii schimba perspectivele, insa o revenire spectaculoasa este de asteptat dupa ce noii proprietari vor demara propriile programe de dezvoltare.

Capacitatea celor doi finalisti de a dezvolta puternic activitatea BCR intr-un timp foarte scurt a fost totusi pusa sub semnul intrebarii in piata, in conditiile in care si pretul ce va trebui platit la privatizare – peste trei miliarde de euro – va reprezenta un efort considerabil, iar puterea financiara a bancii austriece si a celei portugheze se situeaza sub cea a altor competitori inscrisi la

privatizare. In Portugalia, actiunile BCP au scazut la aflarea vestii ca va plati o suma uriasa pentru BCR, la fel cum s-a intamplat si cu actiunile, SIF, dupa anuntarea celor doi finalisti, mai slab cotati pe piata internationala decat Deutsche Bank, Intesa sau BNP Paribas.

Intre timp, actuala conducere a Bancii Comerciale Romane continua sa aplice, pana la sosirea noului proprietar, propria strategie de dezvoltare. Directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru, spune ca, pana la finele anului, vor fi deschise inca 20 de sucursale, iar in urmatoarele doua saptamani va fi lansat un nou card cobranded plus alte cateva parteneriate.

"Nu este usor sa mentii o cota de 25% pe piata bancara. Totul depinde de cat de repede va reusi noul actionar sa declanseze strategia de dezvoltare."

Rasvan Radu,

presedinte executiv Unicredit Romania