In acest an, cei mai buni jurnalisti sportivi vor fi premiati cu cate 1.000 pana la 3.000 de euro

A demarat cea mai importanta competitie pentru desemnarea varfurilor in jurnalismul sportiv. Confirmarea profesionalismului, plus 3.000 de euro pentru Marele Premiu si cate 1.000 de euro pentru alte sase sectiuni - aceasta este miza primei editii a Premiilor „Ioan Chirila".

Distinctiile vor fi acordate la initiativa Fundatiei Culturale ArtEST, condusa de actrita Iarina Demian, sotia celui ce a fost marele cronicar sportiv Ioan Chirila, disparut dintre noi in urma cu sase ani.

Spicuim din regulamentul concursului, a carui prima editie se va finaliza prin Gala Premiilor „Ioan Chirila", programata a avea loc pe 28 noiembrie 2005.

Producatori. Producatorul principal al Premiilor „Ioan Chirila" este Fundatia ArtEST. Aceasta va coopta, in fiecare an, si coproducatori. In 2005, coproducatori sunt „Evenimentul zilei", TVR si Radio Europa FM.

Premii.

Se adreseaza tuturor jurnalistilor de sport, indiferent de forma de exprimare a acestora (presa scrisa, televiziune, radio etc.), de aria de acoperire (presa nationala, locala etc.), de frecventa aparitiei (cotidiana, saptamanala etc.) ori de specializare (presa generala ori de sport).

Vor accede la ele doar cei care incearca, prin scrisul lor, sa emotioneze si sa schimbe lumea fara incrancenare, cu zambetul pe buze, aceia nascuti din mantaua lui Ioan Chirila.

Premiul special pentru carte nu va fi acordat neconditionat, ci doar in anii in care va fi publicata cel putin o carte de referinta. Pentru prima editie, vor fi avute in vedere titlurile aparute in ultimii trei ani.

Premiul pentru public va fi acordat cititorului care va posta, pe site-ul oficial al Premiilor „Ioan Chirila" - premii@ioanchirila.ro - sau va trimite pe adresa cotidianului „Evenimentul zilei", cu specificatia „Premiile „Ioan Chirila"", cele mai bune texte cu tema sportiva, la alegere.

Castigatorii primelor 7 distinctii vor primi premii in bani. Castigatorul Premiului pentru public va primi un contract de colaborare pe 3 luni la Departamentul Sport al cotidianului „Evenimentul zilei", oferindu-i-se perspectiva de a deveni ziarist.

Jurizarea. Ierarhia finala va fi stabilita de un juriu format din 7 personalitati din zona publicistica si culturala.

Cele 8 distinctii care vor fi acordate

Presa scrisa

> Marele Premiu / Cel mai bun ziarist

> Reporterul anului / Cel mai bun autor de reportaje

> Editorialistul anului / Cel mai bun analist-comentator

> Fotoreporterul anului

Televiziune

> Comentatorul TV al anului

Radio

> Comentatorul radio al anului

Literatura sportiva

> Premiul special pentru carte / Autorul celei mai bune carti a anului

Premiu pentru public

> Talentul anului / Autorul celor mai bune texte, dintre amatori (non-jurnalisti)