Romania pare la periferia scandalului Volcker. In comparatie cu mita data de reputate companii occidentale, contributiile romanesti sint modeste. Dar autoritatile trebuie sa ancheteze, iar cei implicati in subventionarea retelei pro-Saddam sa ofere lamuriri si scuze.

Am in fata un afis al unei organizatii extremiste maghiare, Partidul Intereselor Nationale, anti-sionist si antiimperialist. Posterul il infatiseaza pe Bush in postura de Führer, agitind un steag american in fruntea unei armate de nazisti. „Stop Bush! Stop War!", cere afisul. Si completeaza „Nu varsati singe pentru petrol!".

Ei bine, de la Volcker citire, autorii afisului primisera, ei insisi, de la Saddam cupoane pentru petrol. Iar Rompetrolul capitalistului Dinu Patriciu nu s-a sfiit sa se foloseasca de voucherele maghiarilor anti-americani. Pina si PRM-ul ar fi simtit ca-i ceva murdar la mijloc, sustine Mihai Lupoi, martor, la Bagdad, la scena schimbului de vouchere intre extremisti si capitalisti.

Oamenii lui Vadim ar fi refuzat astfel de vouchere oferite de Saddam drept rasplata si stimulent pentru straduintele anti-americane. Nu stiu cit de incredere poate fi Lupoi. Cert este insa ca, deocamdata, PRM nu apare in anexele lui Volcker. Apare insa Rompetrol cu management american si proprietar liberal.

Pina si social-democratul Mihai Tanasescu si-a pus mina la nas in fata petrolului lui Saddam. Asa de urit mirosea, incit fostul ministru a blocat o afacere de stat pusa la cale, aparent, de colegul sau de cabinet Dan Ioan Popescu.

Spun „aparent" pentru ca Dan Ioan Popescu nu a lamurit cum de a trimis tocmai compania Bulf, acuzata in raportul Volcker de mita de jumatate de milion de dolari, sa negocieze cumpararea titeiului irakian pentru compania de stat Petrom. De vineri incoace, DIP tace milc.

Raportul Volcker dezvaluie reteaua care a mobilizat opinia publica mondiala in apararea lui Saddam. Ofera, generos, o lunga lista de mutanti, indivizi care pareau oameni, dar se hraneau cu petrol, propovaduiau contra cost legislatia internationala si plingeau, tot contra cost, de mila copiilor irakieni infometati de embargo.

Stim acum ca multi eroi anti-americani, care se calcau pe picioare in studiourile CNN, BBC sau Al-Jazeera cerind „nu varsati singe pentru petrol", isi duceau viata de zi cu zi si puneau banuti deoparte din aceste vouchere ale lui Saddam. Reteaua intermedia intre dictatorul de la Bagdad si companiile dispuse sa se murdareasca acceptind „sistemul zece la suta".

Toate aceste complicitati trebuie lamurite si la Bucuresti, caci, prin citeva companii, Romania a cotizat si ea, dupa posibilitati, la reteaua de lobby pro-Saddam.