CIA ii tine ascunsi pentru interogatorii pe unii dintre cei mai valorosi captivi ai sai din cadrul al-Qaida in inchisori secrete din toata lumea, dintre care unele se afla in "cateva democratii din estul Europei", scrie "Washington Post".

Publicatia pretinde ca existenta centrelor de detentie, dintre care unul e amplasat intr-un complex de cladiri datand din era sovietica, nu poate fi pusa la indoiala, desi e cunoscuta doar de un cerc restrans de responsabili din serviciile secrete americane si de presedintele Bush.

La cererea acestor oficiali, ziarul nu a vrut sa publice numele tarilor vizate, deoarece "divulgarea ar zadarnici eforturile antiteroriste din tarile respective si ar putea sa le transforme in tinte pentru razbunarea teroristilor".

Sistemul secret de detentie, care, la un moment dat, cuprindea opt tari – dintre care numai Thailanda si Afganistanul au fost nominalizate –, permite CIA sa evite chiar si ultima lege antitortura votata de Senat saptamana trecuta.

Potrivit legii devine imposibil ca un prizonier aflat in custodia SUA sa mai fie supus vreunor abuzuri similare celor din inchisorile Abu Ghraib (Irak) sau Guantanamo (Cuba).

In practica, prin instalarea unor centre de detentie secrete in strainatate, detinutii pot fi retinuti pe termen nedefinit si interogati prin orice mijloace, deoarece agentii CIA scapa de sub tutela tribunalelor civile sau militare americane.

Mai mult, autoritatile locale nu ar indrazni sa se amestece in actiunile CIA. De fapt, la circa 30 de suspecti majori de terorism nu poate ajunge nimeni altcineva decat oamenii agentiei, in timp ce alti 70 care au trecut prin inchisorile secrete ar fi fost predati unor servicii de informatii partenere din tarile gazda.

Toate aceste state ar fi semnat Conventia ONU impotriva Torturii, dar CIA ar folosi pe teritoriul lor tehnici expres interzise de respectivul document, precum simularea inecarii prizonierilor si izolarea lor in intuneric deplin.

Statele est-europene pe care "CIA le-a convins sa gazduiasca prizonieri al-Qaida sunt democratii care au imbratisat domnia legii si a drepturilor individului dupa decade de dominatie sovietica.

Fiecare s-a straduit sa isi curete serviciile secrete de agenti care au lucrat pentru altii – in principal pentru Rusia si crima organizata", arata "Washington Post". Acest singur indiciu face greu de descoperit la ce tari se face referire.

Problema inchisorilor secrete a facut valva in presa internationala, in ultimul an, dupa ce agentia americana de spionaj a fost acuzata de rapirea unor cetateni sau rezidenti legali din tari precum Italia, Canada, Franta, Suedia, Olanda. Potrivit "Washington Post", parlamentele acestor state ar fi deschis deja anchete.

In editia din 28 februarie a revistei "Newsweek" era detaliat cazul lui Khaled el-Masri, cetatean german de origine libaneza, care ar fi fost "plimbat" din Afganistan pana in Macedonia de CIA, inainte de a fi eliberat. „Newsweek" pretindea ca a obtinut de la "autoritati aviatice europene" lista zborurilor respectivului avion, un Boeing 737, cu nr.

N313P inscris pe coada. Respectiva aeronava ar fi zburat pe ruta Afganistan-Timisoara la 10 ianuarie 2005, pe ruta Timisoara-Bucuresti la 26 ianuarie si de la Bucuresti la Palma de Malorca (Spania) la 28 ianuarie. Pe respectiva lista a zborurilor figurau numai Romania si Macedonia ca foste tari comuniste.