„Nici de pe strada, nici de la coafor", Elena Udrea a dat buzna in politica anul trecut, direct pe listele de consilieri municipali ai PNL. L-a vrajit pe Theodor Stolojan „cu competenta ei", de avocat probabil, pentru ca de administratie habar n-avea. Ce o fi discutat cu Stolojan, doar ei doi stiu.

Si poate Dorin Cocos, despre care se spune ca i-a cotcodacit la ureche fostului lider liberal o poveste despre punguta cu multi bani.

Promotorul de talente native Stolojan a sunat la PNL Bucuresti si a ordonat ca Udrea sa fie pusa pe lista de consilieri. Cel putin asa sustine seful liberalilor din Bucuresti, Ludovic Orban. S-a gasit un loc la Sectorul 2.

Bucuros de o asa candidata, presedintele de atunci al organizatiei de sector si-a cumparat imediat o masina ultimul racnet. In jur de 30.000 de euro.

La Primaria Capitalei, Elena Udrea s-a plasat unde trebuia: langa primarul de care a fost alaturi, trup si suflet, pana au ajuns, impreuna, in varful puterii, la Palatul Cotroceni. A stat acolo zece luni, timp suficient sa-si dezvolte o retea personala de relatii, de la diplomati straini la oameni de afaceri cu pedigree ambiguu.

A plecat jumulita de presa, dar a iesit repede la atac, dupa o partitura bine instrumentata si exersata, exact impotriva partidului pe care-l folosise drept trambulina.

PNL a avut o reactie nauca. Ba ca Stolojan a adus-o si ca el e vinovatul. Ba ca liderul de la Sectorul 2 Catalin Grigorescu a luat mita de la Dorin Cocos si a fost dat afara din partid.

Mituitul o ridica pe Elena Udrea la rang de victima politica a lui Tariceanu, in rand cu Mona Musca, Ionut Popescu, Dan Radu Rusanu si chiar Ludovic Orban. Care Orban zice ca nici vorba ca ea sa fie victima. Povesti incalcite, justificari subtiri, vinovatii neasumate.

PNL, ca institutie, n-are nimic a-si reprosa. Cum a ajuns Elena Udrea pe listele de consilieri fara un minim stagiu in partid, prevazut de statut, este o chestiune secundara.

In opinia formatiunii lui Tariceanu, important este faptul ca Udrea n-ar avea dreptul moral sa vorbeasca despre partid, pentru ca nu i-a ajutat pe liberali cu nimic. Ba chiar l-a asmutit pe Traian Basescu impotriva PNL. Folosirea termenului „moral" in acest context este jenanta.

Nimeni n-a zis nici pas cand Stolojan a impus-o pe listele de locale si nimeni nu s-a mirat cand a vazut-o pe „liberala" Udrea langa primarul general Basescu de la PD.

Catalin Grigorescu a fost dat afara din partid nu pentru ca a primit mita, ci pentru ca-si dorea prea mult sa fie parlamentar si nu voia sa faca loc si altora.

Cariera politica a Elenei Udrea are toate ingredientele unui „succes story" dambovitean: coruptie, trafic de influenta si mari barbati de stat cu inima zburdalnica sau buzunare largi. Schema este simpla, in fond: iti trebuie bani si tupeu. Restul il face sistemul.