Violentele declansate cu sase zile in urma intr-un cartier marginas al Parisului au continuat si in noaptea de marti spre miercuri. In ciuda prezentei masive a fortelor de ordine, masate la periferia pariziana Clichy-sous-Bois, protestatarii, in majoritate tineri, au reusit sa incendieze cateva zeci de masini.

Luptele de strada intre politie si manifestanti au la origine moartea prin electrocutare a doi adolescenti de culoare, survenita in timp ce erau urmariti de politisti.

Sarkozy, criticat pentru ca i-a numit "lepadaturi" pe tinerii de cartier

Confruntarile s-au extins si in alte zone ale suburbiei sarace din estul capitalei franceze, incidentele din noaptea de marti spre miercuri soldandu-se cu arestarea a 34 de persoane. Nicolas Sarkozy, ministrul de interne francez, a promis ieri rezultate concrete in lupta impotriva violentei urbane, garantand securitatea cetatenilor din cartierele marginase.

Marti seara, premierul Dominique de Villepin a facut un apel la calm, dupa intalnirea pe care avut-o cu familiile celor doua victime, impreuna cu Sarkozy, principalul sau rival politic. Acesta din urma a fost aspru criticat pentru actiunile dure declansate de politie impotriva tinerilor protestatari, dar si pentru limbajul sau neortodox.

Intr-o declaratie recenta, de care nu se delimiteaza, Sarkozy i-a numit pe unii tineri de cartier ,lepadaturi" si ,pleava". In contextul continuarii violentelor, surse oficiale au anuntat, ieri, ca premierul Villepin si-a amanat cu cateva ore plecarea intr-o vizita in Canada, iar din partea presedintelui Jacques Chirac era asteptata o declaratie pe aceeasi tema.