Joi, 3 noiembrie soseste la Bucuresti, la invitatia Ambasadei Braziliei si a editurii Curtea Veche, scriitorul brazilian Luis Fernando Verissimo, ale carui romane depasesc in Brazilia, ca vanzari, romanele lui Paulo Coelho.

Cu aceasta ocazie, editura Curtea Veche lanseaza romanele "Clubul ingerilor" si "Borges si urangutanii eterni". Evenimentele vor avea loc vineri 4 noiembrie la Uniunea Scriitorilor, orele 11.30 (vor vorbi Micaela Ghitescu, Andrei Ionescu si Mihai Zamfir) si la Libraria Carturesti, orele 17.00 (vor vorbi E. S. Dl.

Tadeu Valadares, Daniela Zeca si Micaela Ghitescu) in prezenta Excelentei Sale Dl. Tadeu Valadares, Ambasador al Braziliei la Bucuresti, si a autorului.

Nascut in 1936, LUIS FERNANDO VERISSIMO este una dintre cele mai cunoscute figuri literare din Brazilia de astazi, meritele sale literare fiind recunoscute printr-o serie de premii prestigioase, printre care si Prix Deux Oceans, Biarritz, 2004.

Activitatea sa ziaristica intensa, in calitate de colaborator la cele mai importante ziare si reviste din Brazilia, precum si talentul sau exceptional de caricaturist si desenator vin sa se adauge cu succes carierei literare. Celebru pentru umorul sau caustric, adesea astringent, Verissimo este un fin observator al mediului urban brazilian contemporan.

Disecand detaliile banale ale vietii cotidiene, el descopera perspective inedite si surprinzatoare in analiza slabiciunilor omenesti, reveland mecanismele subterane absurde care le sustin. Nici un segment al societatii braziliene nu a fost ferit de satira sa mordanta.

In plus, Verissimo a dat "cronicii" un nou statut literar prin intrebuinatrea unor tehnici in general asociate cu povestirea si romanul, si - mai ales – prin crearea unor personaje inconfundabile care revin in scrierile sale si care i-au acordat statutul de cel mai "vandut" scriitor din tara sa.

Clubul ingerilor

CLUBUL INGERILOR, un micro-roman despre pacatul lacomiei, a devenit bestseller imediat dupa publicare. In 2003 a fost selectat de New York Public Library ca una dintre Cele Mai Bune 25 de Carti ale Anului. Zece prieteni, pasionati de artele culinare si gourmets sofisticati, se intalnesc o data pe luna pentru o cina deosebita..

Dar acest ritual periodic incepe sa capete valente de roman politist à la Agatha Christie in momentul in care la fiecare cina unul dintre invitati moare otravit. Gandul la riscul letal al mancarurilor extravagante nu face decat sa intensifice placerea comesenilor, creand un suspans punctat de citate sugestiv alese din piesele shakespeariene.

"Orice dorinta e o dorinta de moarte" este "posibila maxima japoneza", ce serveste de motto si crez pentru acest roman pasionant.

Borges si urangutanii eterni

BORGES SI URANGUTANII ETERNI confirma talentul incontestabil si pasiunea scriitorului pentru romane politiste. Vogelstein, naratorul, calatoreste la Buenos Aires pentru a participa la conferinta Societatii Israfel, organizatie ce reuneste specialistii in opera lui Edgar Allan Poe (parintele incontestabil al povestirii politiste).

Aici il intalneste pe nimeni altul decat pe Borges, idolul sau de o viata, si se trezeste in valtoarea itelor complicate ale unei crime misterioase.

Incearca sa descopere criminalul cu ajutorul marelui scriitor argentinian, care se lanseaza in teorii sclipitoare despre posibile scenarii explicative … Un incitant roman politist postmodern - evident despre o crima, dar si despre cum se scrie si se "gandeste" litreratura politista.