Potrivit noului raport, "Developing Countries in International Trade 2005", realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), si facut public miercuri, Romania ocupa pozitia 55 in indicele de comert si dezvoltare. Raportul analizeaza intr-un mod inovativ factorii care interconditioneaza comertul exterior si dezvoltarea umana.

Intr-un clasament care grupeaza 110 tari, primul loc este detinut de Danemarca, urmata de SUA, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Japonia si Elvetia. Germania si Franta s-au clasat pe locurile 8 si respectiv 11.

Dintre cele 10 tari nou admise in Uniunea Europeana, Cipru ocupa pozitia cea mai ridicata (locul 21), urmata de Malta (locul 22 ) si Slovenia pe locul 21. Romania ocupa o pozitie de mijloc, dupa Bulgaria, care este situata pe pozitia 42. China si India au inregistrat pozitii foarte joase, respectiv locurile 51 si 90.

Raportul mai arata faptul ca tarile "in curs de dezvoltare" ocupa pozitii foarte apropiate de cele ale celor 10 tari care au intrat in UE in mai 2004. Astfel, Singapore se situeaza pe locul 15, Coreea de Sud pe locul 25, Malayezia pe locul 28 si Uruguay pe locul 33.

Cercetarea a luat in calcul o serie de factori institutionali si structurali (incluzand aici capitalul uman, infrastructura si calitatea administratiei publice), procesele si politicile comerciale (deschiderea catre comert, accesul catre pietele straine) cat si nivelul de dezvoltare (economic, social etc).