Schimbarile de actionariat de la Sicomed si Biofarm permit observatia ca in 2005 un punct procentual din piata romaneasca a medicamentelor valoreaza circa 30 milioane euro. Perspectivele acestei industrii creaza premisele unei cresteri sensibile a valorii acestui indicator incepand din 2006.

Anuntul de la jumatatea lunii septembrie, privind preluarea pachetului majoritar de 50,08% din capitalul social al Sicomed de catre compania ceha Zentiva nu a fost o surpriza fiind cunoscut faptul ca GED Capital Development si Global Finance, proprietarii vehiculului de investitii Venoma Holdings, intentioneaza sa–si vanda partipatiile.

Cei doi investitori financiari erau prezenti la Sicomed de mai mult de cinci ani, o perioada destul de mare de timp pentru un fond de venture capital.

De asemenea, Zentiva si–a anuntat intentia de a lansa o oferta publica de preluare pentru toate actiunile Sicomed (SCD) in circulatie.

Dincolo de faptul ca investitorii in SCD au avut de castigat cu atat mai mult cu cat durata investitiei lor a fost mai mare, piata de capital romaneasca sufera o pierdere importanta prin faptul ca dupa Terapia in 2003, o alta mare companie din domeniul productiei de medicamente va fi retrasa de la bursa.

Cum sectorul farmaceutic este la moda pe pietele de valori mobiliare internationale, iar bursa de la Bucuresti s–a incadrat in trend, apare intrebarea fireasca daca Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti, care se va lista in scurt timp la BVB vor reprezenta oportunitati de plasamente pe termen mediu si lung, asa cum s–au dovedit in trecut Sicomed si Terapia.

Negresit, de acum inainte, cele doua companii vor trezi intr–o masura mai mare interesul analistilor si investitorilor, mai ales straini, care vor cauta sa vada daca merita sa faca plasamente in companiile romanesti din domeniu inca listate la bursa.

In acest sens, nu este tocmai intamplator ca in interval de timp de o luna dupa anuntul privind preluarea Sicomed, actiunile ATB au crescut cu circa 10%.

Daca despre Antibiotice exista suficiente informatii, Biofarm este o companie care abia de acum inainte se va dezvalui comunitatii investitorilor la bursa. In 2005, la aceasta societate a avut loc o schimbare de stafeta in privinta actionariatului, pachetul majoritar de actiuni fiind transferat de la Robert Ferran spre mai multi investitori care au concentrat pachete importante.

Astfel, o participatie de control este detinuta de SIF–uri (SIF Oltenia –14%, SIF Moldova –10%, SIF Banat Crisana –4,3%, SIF Muntenia –2%), SSIF Broker – 3% si Dumitru Tudor, un important investitor pe piata bursiera, cu un pachet de 11%.

Prezenta SIF–urilor in actionariat, free–float–ul mai mare de 50%, apropiata listare la BVB si notorietatea brandului Biofarm sunt elemente suficiente pentru ca societatea sa fie atent monitorizata de acum inainte.

Capitalizare versus cota de piata

Pentru a estima potentialul titlurilor Antibiotice si Biofarm nu trebuie trecut usor peste pretul la care s–a facut transferul pachetului majoritar la Sicomed. Si nu este tocmai un simplu exercitiu de calcul, pentru ca valorile de piata formate prin tranzactiile dintre investitorii sofisticati, sunt intotdeauna elemente de referinta pentru tranzactiile viitoare.

Or in cazul Antibiotice, se vehiculeaza ca anul viitor pachetul majoritar va fi vandut unui investitor strategic, in timp ce pentru Biofarm o oferta de achizitie din partea unui nume important din domeniu este foarte probabila, chiar mai curand decat s–ar astepta principalii sai actionari.

Corespunzator pretului pe actiune oferit de Zentiva pentru participatia majoritara la Sicomed, capitalizarea societatii este de 166 milioane de euro. Insa Sicomed dispune de un teren de 40 de hectare neutilizat in activitatea de productie si care dat fiind locatia foarte buna, in apropierea autostradei Bucuresti–Constanta, este evaluat la un nivel minim de 20 milioane de euro.

Cum in tranzactia dintre Venoma si Zentiva nu putea fi neglijat un astfel de "amanunt", este corect sa aproximam la circa 146 milioane de euro valoarea reala de piata a societatii.

Daca tinem seama ca Sicomed avea atat la nivelul anului 2004, cat si al primului semestru din 2005 o cota de piata de 4,6%, rezulta ca, in 2005, 1% din piata romaneasca a medicamentelor este evaluata la 31,7 milioane de euro.

Aceasta cifra este confirmata si de transferurile de la Biofarm. La pretul de 4.000 ROL/actiune la care s–au facut majoritatea tranzactiilor importante din primul semestru din 2005, societatea are o valoare de piata de 30,7 milioane de euro.

Cum Biofarm are o cota de piata in jur de 0,9%, rezulta o corespondenta suprinzatoare cu valoarea unui punct procentual din piata medicamentelor recunoscuta prin tranzactia Sicomed.

Avand drept reper valoarea unui procent din piata, rezulta o capitalizare tinta a Antibiotice de 89 milioane de euro, ceea ce reprezinta cu circa 25% mai putin decat capitalizarea societatii la jumatatea lunii octombrie. Astfel, potrivit acestui rationament, actiunile Antibiotice pot fi considerate supraevaluate.

Merita insa analizate si informatiile oferite de preluarea Terapia in 2003. La pretul ofertei publice initiate de Advent International pentru achizitia tuturor actiunilor in circulatie, capitalizarea societatii era de 38,6 milioane euro.

Cum Terapia avea o cota de piata de 3,8% in vanzarile de medicamente la nivel de sector, rezulta ca un punct procentual din piata era evaluat in 2003 la circa 10 milioane de euro.

Se observa astfel ca in medie valoarea unui punct procentual din piata medicamentelor a crescut cu circa 10 milioane de euro pe an. Procentual, sectorul a crescut in 2004 fata de 2003 cu circa 60%, in conditiile in care, raportat la euro, in 2003 comparativ cu 2002 s–a inregistrat o scadere de 1,9%.

Nu neglijati analiza fundamentala

Evaluarea companiilor din domeniul farmaceutic prin metoda cotelor de piata necesita o previziune cat mai corecta a dinamicii sectorului. Aceasta deoarece este evident ca valoarea viitoare a unui punct procentual din piata medicamentelor este strans legata de ritmul de crestere al vanzarilor companiilor locale si straine.

Date fiind conditiile favorabile pentru inregistrarea unor rate de crestere atractive ale sectorului, valoarea indicatorului luat de noi ca referinta ar trebui sa creasca din 2006 cu mai mult de 10 milioane de euro pe an.

Desigur ca informatiile furnizate de metoda cotelor de piata ale companiilor trebuie evaluate impreuna cu concluziile unei analize fundamentale. In plus cunoasterea cat mai in detaliu a caracteristicilor societatilor este esentiala.

Evolutia valorilor multiplilor Capitalizare/Cifra de afaceri si respectiv P/E (Pret pe profit net pe actiune) nu este foarte relevanta pentru a face departajari intre cele trei companii listate (Sicomed, Antibiotice si Biofarm).

Din acest punct de vedere mai utila este evolutia capitalizarii care scoate in evidenta faptul ca plasamentele in titlurile acestor companii in ultimii ani au reprezentat investitii foarte profitabile.

Chiar daca actiunile BIOF si ATB la preturile de la jumatatea lunii octombrie par scumpe, trebuie sa avem in vedere ca rezultatele raportate la nivelul primului semestru din acest an si perspectivele favorabile ale sectorului creaza premisele imbunatatirii valorii indicatorilor de piata pana la niveluri satisfacatoare pentru multi dintre jucatorii la bursa.