Rompetrol se afla in razboi total. Sau, cum se spune in sport, Rompetrol se apara atacand. Ataca acele persoane din PNA care ar fi strecurat un document secret in mana "dusmanilor politici si economici" de la firma Faber, dar si firma Faber, pe care o va chema la tribunal.

De la document confidential la proces penal

Rompetrol a anuntat ca va depune o plangere penala impotriva persoanelor care au pus la dispozitia firmei Faber un document confidential din dosarul de cercetare a privatizarii Petromidia.

Dinu Patriciu s-a aratat surprins ca respectivul document, strict confidential, nu a putut fi cercetat de reprezentantii Rompetrol, dar a aparut, in schimb, anexat intr-unul din cele 11 procese intentate Rompetrol de catre firma Faber Invest.

"Este un material referitor la privatizarea rafinariilor Vega si Petromidia, purtand antetul Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul PNA", declara Patriciu.

El il acuza si pe procurorul general Ilie Botos de incalcare a confidentialitatii: "Desi procurorul general invoca confidentialitatea urmarii penale, documente secrete din dosarele penale sunt confidentiale fata de persoanele cercetate, dar puse la dispozitia adversarilor economici si politici", a spus Patriciu.

Faber, chemata in instanta

Pentru a limpezi situatia, Rompetrol a hotarat sa aduca in Tribunalul Penal nu numai persoanele incriminate in cazul documentului confidential, ci si firma Faber Invest. Motivul? "Incercarea repetata a acesteia de a bloca procesul decizional si activitatea rafinariei Petromidia".

In plus, Patriciu intentioneaza sa ceara si lamurirea modului in care acel document a ajuns de la PNA direct in posesia firmei Faber. Incercand sa aflam si pozitia reprezentantilor firmei Faber, l-am contactat pe administratorul Marian Iancu, dar acesta refuza, deocamdata, orice comentariu: "Voi da un raspuns, dar luni. Trebuie sa ma documentez, deoarece exista metri patrati de dosare".

Potrivit declaratiilor Rompetrol, Faber, care este actionar minoritar la firma lui Patriciu, a cerut in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului de privatizare a Petromidia. Astfel, Faber cheama in instanta nu numai Rompetrol Rafinare, ci si Rompetrol Group Olanda BV, dar si AVAS.

Procurorul incriminat cere apararea reputatiei

Procurorul Adriana Cristescu a cerut, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia profesionala dupa ce Dinu Patriciu a sustinut ca un document confidential semnat de ea a fost transmis unui concurent, fiind folosit in instanta.