Desi sportul este considerat a fi in avangarda societatii, abia acum, la 16 ani dupa caderea regimului comunist, „revolutia portocalie" pare sa fi cuprins si structurile sportive din Romania. Tot mai multi fosti campioni incearca sa smulga fraiele puterii din mana „dinozaurilor" care au transformat federatiile sportive intr-o afacere de casa.

Fostul fotbalist Gica Popescu, jucatoarea de tenis de masa Otilia Badescu si inotatorul Matei Giurcanescu s-au ridicat impotriva „nemuritorilor" din federatii, care au impotmolit sistemul in itele intortocheate ale intereselor proprii.

„Revolutia portocalie" a fostilor sportivi risca sa fie inabusita insa de masina de vot inventata de cei care tin parghiile sistemului, dependenti de putere. Ca in celebra pelicula „Matrix", a fratilor Wachowski, intrusii sunt priviti si tratati ca un „virus", care ar putea destabiliza angrenajul „perfect". Sansele lor de reusita sunt mici, tocmai pentru ca vor sa rupa lantul slabiciunilor.

FOTBAL. Gica Popescu este, de departe, varful de lance al „cruciatilor". In plus, fostul international are si cel mai temut adversar, Mircea Sandu, presedintele care pare ca detine, prin intermediul „vasalilor" sai, controlul asupra alegatorilor. De partea Nasului sunt Dumitru Dragomir si Jean Padureanu, doi dintre cei mai influenti conducatori din fotbalul romanesc.

Popescu are insa atuurile sale: o campanie media fara precedent, un confort financiar, sprijinul consistent al controversatului Ioan Becali, precum si, se spune, ajutor politic. Sef de 15 ani, abilul Mircea Sandu a incercat, initial, sa-i propuna lui Popescu o colaborare, evident, din postura de subordonat.

„Sa-i fie rusine! A existat doar datorita noua, a generatiei de aur! Actuala conducere face totul sa castige, insa, daca alegerile vor fi corecte, Sandu nu are nicio sansa", l-a contrat dur „Baciul", care a inceput o campanie in forta prin tara.

Programate pe 21 noiembrie, alegerile de la FRF sunt precedate de un scrutin la Liga Profesionista de Fotbal, acolo unde „Corleone" Dumitru Dragomir, omul care ii are la mana pe toti presedintii din Divizia A, nu va avea un contracandidat cu sanse.

TENIS DE MASA. Campioana Otilia Badescu este creditata cu sansa a doua in lupta pentru sefia Federatiei Romane de Tenis de Masa, in fata unui adversar bine legat de scaun, Cristian Romanescu. Precum Mircea Sandu la FRF, actualul presedinte de la tenis de masa a populat schema federatiei cu rudele sale: sotia, sora, soacra si prietenii sai.

In plus, meciurile echipelor nationale se organizeaza numai la Buzau, acolo unde Romanescu este actionar la hotelul unde sunt cazati componentii loturilor, iar medicamentatia si sustinatoarele de efort sunt procurate de la farmaciile sale.

„Romanescu se agata cu disperare de scaun, in ciuda faptului ca nu mai este agreat de sportivii de top", spune Otilia Badescu. De altfel, Mihaela Steff, cea mai valoroasa jucatoare a momentului in Romania, a anuntat ca nu va mai veni la nationala daca Romanescu ramane presedinte.

GIMNASTICA. Nicolae Vieru este singurul presedinte de federatie sportiva ales pe vremea lui Ceausescu si ramas in functie si astazi. Desi nea Nicu are 73 de ani si multe „bube" in cap, nimeni din cadrul sistemului nu indrazneste sa candideze impotriva sa la alegerile din 9 decembrie.

In semn de protest, Marcel Puscas, fost fotbalist si presedinte la FC Steaua, intentioneaza sa-si depuna dosarul, desi este constient ca n-are nicio sansa.

„Sunt de 36 de ani in federatia internationala si ma aflu la al optulea mandat de vicepresedinte al acestui for. Gata, asta e ultimul! In 2008 ma retrag din federatia internationala. Pana atunci insa mi se pare normal sa raman si-n fruntea federatiei romane", spune fara emotii Vieru.

NATATIE. Prima infrangere.„Revolutia" a inceput cu stangul. In urma cu doua zile, Matei Giurcanescu, un tanar candidat sustinut de tot ce are bun natatia romaneasca, in frunte cu Carmen Bunaciu, Razvan Florea si Stefan Gherghel, a fost „executat" in direct de septuagenarul Viorel Paunescu.

Desi n-are nimic in comun cu acest sport, fratele Paunescu a fost impins in fata de vechea garda din federatie, speriata de tupeul noului val.

Dezamagit de rezultatul alegerilor, Giurcanescu a sintetizat starea de spirit din lumea natatiei, similara cu cea din intreg sportul romanesc: „Este un esec pentru generatia noastra. Cei care nu ne-au votat au vrut sa ramana in caldutul lor mediocru. Sper sa nu se intample la fel si la celelalte federatii.

Imi doresc ca Gica Popescu sa castige alegerile la fotbal, iar Otilia Badescu - la tenis de masa".