Cursa inarmarilor continua sa fie un subiect de actualitate pentru lumea contemporana. In pofida faptului ca timpul razboiului rece a trecut demult, multe state doresc sa se asigure in fata unei posibile interventii armate, prin intermediul crearii si dezvoltarii unor arme strategice noi, noteaza cotidianul rus „Utro".

Nu ramane in urma din acest punct de vedere nici Federatia Rusa, care se bucura de reputatia unei tari cu un potential nuclear ridicat: statul rus detine sute de asemenea arme.

In seara zilei de marti, 1 noiembrie, trupele rusesti care detin rachete strategice au desfasurat un nou test. De aceasta data, pentru a verifica o noua racheta balistica intercontinentala: „Topol". Lansarea a avut loc la 20.10 ora Moscovei, de pe poligonul Kapustin Iar, din regiunea Astrahan.

„Lansarea rachetei a avut drept scop confirmarea caracteristicilor tehnice si de zbor intr-o perioada de prelungire a termenelor de exploatare", a anuntat seful biroului de presa al trupelor rusesti care detin rachete strategice. Racheta a lovit cu succes tinta conventionala de pe poligonul Balhas din Kazahstan."

Aceasta lansare este deja a sasea in cadrul operatiunilor de testare a unui sistem elaborat, in scopul unei posibile anihilari a mijloacelor americane de aparare antiracheta, precizeaza cotidianul rusesc, care subliniaza ca dupa acest test optimismul militarilor rusi a crescut in mod considerabil.

Dupa cum au declarat surse din cadrul Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, rezultatele obtinute permit sa se afirme ca noua racheta este capabila „sa sparga scutul antiracheta" al SUA. In acest context, incepand din 2006 se planifica redotarea unitatilor regulate ale fortelor prevazute cu rachete strategice ale Rusiei, cu sisteme terestre de rachete „Topol".

Frontul economic, cel mai vulnerabil

„A invinge actualul sistem american de aparare antiracheta nu este prea greu pentru ca, de fapt, el nu exista deocamdata si de aceea nici nu ai ce invinge", afirma seful Departamentului analitic al Institutului de analiza politica si militara de la Moscova, Aleksandr Hramcihin.

Potrivit analistului rus, posibilitatile Rusiei si ale SUA nu pot fi comparate, de aceea nici nu se poate vorbi despre o asa-zisa cursa a inarmarilor sau despre posibile actiuni militare indreptate impotriva statului rus. „Americanii nu vad nicio posibilitate de razboi cu Rusia, iar daca vor vedea, atunci sa distruga din punct de vedere economic Rusia.

Lor le va fi mult mai usor decat atunci cand au distrus URSS-ul", este convins Aleksandr Hramcihin.

Ghicitori militare cat se poate de clare

De cealalta parte a Oceanului, la 1 noiembrie, Pentagonul a dat startul celor mai ample exercitii militare din acest an. Potrivit cotidianului rus, tocmai Federatia Rusa a fost aleasa in calitate de potential inamic al SUA in timpul acestor exercitii. Scenariul acestui joc a ajuns si la redactia cotidianului „The Washington Post".

Conform acestui scenariu, o tara numita in mod conventional „Solomonia" pierde, „dupa o regrupare a fortelor politice determinata de cauze interne", un aliat important - supranumit „Ublame" - si incepe sa desfasoare o politica externa ceva mai agresiva. Acest lucru duce la declansarea unui nou razboi rece.

„The Washington Post" precizeaza ca prin „Solomonia", care in perioada de dinaintea exercitiilor era denumita „Rusalka", se intelege tocmai Rusia. Prima denumire a fost schimbata pentru ca, in caz de scurgere a informatiilor, sa se evite posibile probleme. Aliatul pierdut este nimeni altul decat Ucraina.

Totul incepe prin aceea ca, odata cu pierderea aliatului „Ublame" si inrautatirea relatiilor cu Occidentul, Rusia demareaza, drept raspuns la cresterea fortelor NATO langa granitele sale, o mobilizare de trupe, dupa care isi lanseaza bombardierele in afara Cercului Polar si in Orientul Mijlociu.

Astfel, pentru a pedepsi blocul militar din ce in ce mai extins, razbunatorii rusi isi restabilesc vechile relatii si incep sa ofere sprijin tarii asiatice „Purple", care initial era denumita Kraalul de Nord, motiv pentru care cotidianul american presupune ca ar fi vorba despre Coreea de Nord.

Jocurile politice externe se transforma repede intr-un adevarat razboi. Impreuna cu China, Rusia se pregateste sa declanseze un atac nuclear impotriva SUA, cu utilizare de rachete si bombardiere.

Final hollywoodian

Potrivit cotidianului „The Washington Post", adevaratul rost al scenariului pe care l-au gandit militarii americani este sa justifice propriile sisteme de inarmare, nivelul de cheltuieli si politica pe care o desfasoara la ora actuala SUA.

Cu toate acestea, revenind la informatiile prezentate de „Utro", se poate afirma ca Rusia este unica tara, dupa SUA, care detine mai multe sute de incarcaturi nucleare, ceea ce ar putea indreptati foarte bine dorinta SUA de a-si pastra miile de unitati de arme proprii. Totusi, in pofida puterii adversarului, jocul american se incheie, cum era de asteptat, cu happy-end.

Mijloace absolut secrete de desfasurare a operatiunilor militare, precum si superioritatea tehnica si de alt gen a americanilor, fac deja ca pe 10 noiembrie Moscova sa cada in genunchi si sa ceara indurare, noteaza in final cotidianul rus.