La un an de la realegerea la Casa Alba, presedintele George W. Bush se chinuieste sa faca fata esecurilor din plan intern si cauta sa reia initiativele in plan diplomatic. Aniversarea victoriei sale in fata democratului John Kerry l-a prins pe Bush intr-un moment prost.

Liderul de la Casa Alba tocmai a iesit dintr-o „saptamana neagra", marcata de depasirea pragului de 2.000 de americani ucisi in Irak, de retragerea rusinoasa a lui Harriet Miers din cursa pentru Curtea Suprema, precum si de inculparea unui inalt responsabil de la Casa Alba, Lewis Libby, pentru marturie falsa, obstructionarea justitiei si sperjur.

Cota sa de popularitate a cazut sub 40a, iar majoritatea analistilor sunt de parere ca presedintele trebuie sa reia initiativa in plan politic pentru a-si relansa mandatul. Un prim pas a fost facut in directia calmarii spiritelor in propriul partid, dupa ce republicanii au fost profund iritati de nominalizarea lui Miers la Curtea Suprema.

Bush a avansat acum un candidat pe placul conservatorilor, ceea ce-l va pune insa in dificultate in fata democratilor, care vor incerca sa blocheze drumul lui Samuel Alito spre Curtea Suprema.

„Adesea, presedintii care au probleme in plan intern se intorc inspre afacerile internationale. Este o maniera de a-si exercita influenta", explica Nelson Cunningham, fost consilier al lui Kerry. Bush a inceput ieri un turneu in America Latina, ce va fi urmat de o vizita in Asia.

El va fi prezent la summitul statelor americane, desfasurat la Mar del Plata, in Argentina, reuniune ce va fi destul de tensionata, mai ales ca acolo se va intalni cu unul dintre adversarii sai declarati, presedintele venezuelean Hugo Chavez.

Pe de alta parte, mii de americani au protestat miercuri in mai multe metropole din SUA, cerand demisia presedintelui. Manifestantii au defilat sub supravegherea fortelor de ordine in San Francisco, Los Angeles, New York si Chicago, raspunzand apelului lansat de o organizatie de opozanti ai regimului de la Casa Alba, botezata „Lumea nu mai poate astepta - la o parte cu guvernul Bush".