Transnistria ar putea intra, sub anumite conditii, in componenta Ucrainei, a declarat reprezentantul special al MAE ucrainean Dmitri Tkaci dupa consultarile privind reglementarea crizei de pe Nistru, desfasurate la Chisinau si Tiraspol in zilele de 27-28 octombrie, transmite Rompres. Tkaci nu a precizat, insa, care ar fi statutul acestui teritoriu in componenta Ucrainei.

Tkaci a sustinut ca negocierile de aderare a Transnistriei la Ucraina se poarta de mult. "Aderarea Transnsitriei la Ucraina este posibila doar in cazul in care Moldova isi va schimba statutul de drept international, de exemplu, daca ea insasi va deveni parte a vreunui stat.

In aceasta situatie, locuitorii Transnistriei vor primi dreptul de a-si decide soarta prin referendum, al carui rezultat ar putea fi aderarea la Ucraina, la Rusia sau la oricare alt stat, a explicat ambasadorul.

Tkaci speculeaza si pentru Romania

Pe acest fundal, diplomatul ucrainean a afirmat, potrivit cotidianului ucrainean Kommersant-Ukraini, ca unii politicieni romani vorbesc despre disponibilitatea de a lua Moldova in componenta Romaniei, dar fara Transnistria. "Desi, din cate stiu, conducerea de la Chisinau nu intentioneaza sa-si uneasca destinul cu cineva", a adaugat Dmitri Tkaci.

In opinia lui, convorbirile din 27-28 octombrie de la Chisinau si la care, pentru prima data au participat in calitate de observatori SUA si UE, alaturi de partile direct implicate in procesul de pace - Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si OSCE - au demonstrat ca rezolvarea problemei s-a urnit din punctul mort.

Iritare la Chisinau

Dupa cum a aratat reprezentantul ucrainean, discutiile s-au purtat in conformitate cu "planul Iuscenko", ce propune o larga autonomie pentru Transnistria in componenta Republicii Moldova si obligativitatea organizarii si promovarii de alegeri democratice. Tkaci crede ca Transnistria ar putea dobandi un anumit statut peste aproximativ un an si jumatate.

Moldova a calificat declaratiile reprezentantului special al Minsterului de Externe ucrainean, Dmitri Tkaci, ca fiind provocatoare si in contradictie cu politica oficiala a Ucrainei, transmite Agentia Rusia la Zi.

Reprezentanti ai administratiei moldovene au declarat pentru agentia Regnum ca pozitia Guvernului ucrainean referitoare la regelementarea conflictului transnistrean si pastrarea integritatii teritoriale a Moldovei au fost aprobate de presedinse Viktor Iuscenko personal la o intalnire cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Observatorii independenti au declarat ca asemenea prevederi erau mentionate in toate planurile pentru reglarea conflictului transnistrean de pana acum. Chiar si cele mai recente propuneri ruse prevad acelasi lucru.

Totusi, analistii cred ca asemenea puncte sunt mai mult o miscare psihologica, deoarece posibilitatea ca Moldova sa se alature Romaniei este principala "sperietoare" a echipei presedintelui transnistrean, Igor Smirnov, folosita pentru a-i inspaimanta pe cetatenii regiunii.