Dan Lupascu, presedintele CSM, a declarat, ieri, ca inspectorii CSM „vor stabili cu exactitate continutul convorbirii intre primul-ministru si procurorul general al Romaniei. „Doar CSM poate sa spuna cu certitudine daca a fost sau nu imixtiune politica", a afirmat Lupascu.

Pana acum, se stie ca Ilie Botos nu a facut public dialogul pe care l-a avut cu premierul pe tema situatiei lui Dinu Patriciu, afirmand doar ca Tariceanu i-a cerut o informatie, dar i-a replicat ca numai procurorul care se ocupa de caz stie ce este in dosar.

Surse din mediul serviciilor secrete arata ca o proba a acestei discutii poate avea, mai mult ca sigur, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Iar motivul este ca premierul, care este si vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cat si presedintele CSAT, adica Traian Basescu, au, oriunde in lume, o asa-numita „protectie pe firele telefonice" pe care le folosesc, tocmai pentru a contracara o eventuala amenintare terorista, un atentat la siguranta nationala, in timp util, daca acesta s-ar materializa intr-un mesaj transmis astfel.

Si telefoanele Procurorului General al Romaniei au acelasi regim - sustin sursele mentionate, chiar daca devoalarea acestor stenograme nu ar putea fi niciodata facuta publica, pentru ca ar fi ca o inregistrare ilegala (fara mandat). La STS, conducerea nu a fost schimbata dupa preluarea puterii de catre presedintele Traian Basescu.

Ba chiar a fost laudata de presedinte, pentru multitudinea de „creiere pe metru patrat", in conditiile in care reprezentantii acestei institutii, in frunte cu Tudor Tanase, au facut obiectul unei cercetari penale musamalizate la Sectia Parchetelor Militare, iar presa a oglindit in repetate randuri abuzurile comise de catre conducerea STS, prin cheltuirea banului public in interes personal, sub paravanul secretului de stat.

Ca atare, continutul unei asemenea convorbiri telefonice pe fir scurt sau pe telefonie mobila, indiferent ca este intre primii oameni in stat sau intre ei si alte terte persoane, n-ar putea fi aflat niciodata, din ratiuni statale.

Asa cum nici inregistrarile facute de operatorii de telefonie mobila - din aceleasi considerente enumerate mai sus - n-ar putea fi facute publice vreodata, pentru ca ar deconspira algoritmul asa-numitei „protectii la cel mai inalt nivel".

Sursele afirma ca aceasta protectie se bazeaza pe un acord mutual al celor care ocupa astfel de functii in stat, pentru ca nimeni n-ar crede ca vreun procuror ar semna vreo cerere de inregistrare de convorbiri telefonice la presedinte, la premier, la procurorul general. Acesta ar putea fi motivul pentru care Botos nu putea sa infirme telefonul lui Tariceanu.