Discursul presedintelui Bulgariei, Ghiorghi Parvanov, in Parlamentul Romaniei nu i-a interesat prea tare pe alesii damboviteni.

Intr-un stil ce ii caracterizeaza din ce in ce mai mult, senatorii si deputatii au chiulit in masa de la sedinta comuna a celor doua Camere, lasandu-l pe inaltul oficial bulgar sa vorbeasca in fata unei sali aproape goale, "presarata" cu functionari atat de la Senat, cat si de la Camera Deputatilor.

Inca de dimineata, presedintele nea Nicu Vacaroiu se arata ingrijorat. "Sa vedem ce o sa fac acum cand vine Parvanov, cu criza asta, nu prea mai ii prinzi (n.r. - pe senatori)", ne-a strecurat Vacaroiu in treacat pe holurile Palatului Parlamentului. Pana la urma a apelat la o solutie de avarie: functionarimea din Senat.

Cu zece minute inainte ca presedintele bulgar sa-si inceapa discursul, aproape tot Departamentul pentru Organizarea Plenului Senatului a migrat catre sala de sedinta a Camerei pentru a-i suplini pe alesi. Ce mai conta?! Doar nu statea Parvanov sa-i caute la legitimatii daca sunt sau nu parlamentari. "Ajutoare" au venit si de la Camera.

Mai multi sefi de departamente sau simpli consilieri s-au relaxat pentru un sfert de ora, cat a tinut discursul, in fotoliile deputatilor. Chiar si asa sala de plen a Camerei arata ca intr-o linistita zi de vacanta.

Cel putin la Senat, atmosfera de weekend a fost totala. Senatorii nu au mai avut plen dimineata, ca de obicei, si cel putin teoretic ar fi trebuit sa lucreze in comisii. La ora 9,30, cand munca ar fi trebuit sa fie in toi, era o minune sa vezi vreun ales pe holurile institutiei. Chiar si Comisia juridica, unde volumul de munca este cel mai mare, avea usile incuiate.

In alocutiunea sa, Ghiorghi Parvanov le-a vorbit functionarilor din Parlament despre drumul comun al Romaniei si Bulgariei pentru integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. El a spus ca a vorbit intotdeauna despre Romania si Bulgaria ca despre un "tandem" si a sustinut ca viitorul comun al celor doua tari este de a fi impreuna in Uniunea Europeana.

In schimb, la Palatul Cotroceni, presedintele Basescu a fost prezent. Seful statului si omologul sau bulgar Ghiorghi Parvanov s-au aratat inca o data de acord ca Romania si Bulgaria sa se integreze impreuna in UE la 1 ianuarie 2007. "Am constatat cu bucurie faptul ca nici Bulgaria nu are plan alternativ la data integrarii.

Si pentru Bulgaria, ca si pentru Romania, data de 1 ianuarie 2007 este data acceptabila si acceptata de integrare", a declarat Basescu, ieri, dupa intalnirea de la Cotroceni cu presedintele bulgar. "Tarile noastre nu trebuie sa se piarda in diverse actiuni care sa le distraga atentia de la atingerea acestui scop comun", a spus si Parvanov.

Potrivit lui Basescu, in cadrul intalnirii, s-a facut si o analiza a ceea ce mai au de facut dele doua tari astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene din aprilie 2006 sa inlature posibilitatea aplicarii clauzei de salvgardare.

Ghiorghi Parvanov a pledat si pentru o serie de masuri care sa faciliteze relatiile economice dintre cele doua tari: inlaturarea sau simplificarea unor taxe si regimul vizelor de lunga sedere pentru oamenii de afaceri.