Fabricile de conserve din legume si fructe sunt inchise de 15 zile, iar stocurile din depozite sunt completate cu conserve din import. Fara sa fie integrate - cultivator-fabricant, fara irigatii in camp, dar si fara instalatii moderne in fabrica, procesatorii romani sunt concurati pe propria lor piata.

Aceasta, desi bulionul italienesc, spre exemplu, se vinde cu 22.000 fata de 11.000 lei/borcan, pretul romanesc. Fabricantii romani vor ramane neperformanti, chiar si dupa 2007, daca vor continua sa produca doar 30 t/ha, comparativ cu 140 t/ha, cat se produce in UE. Totusi, taras-grapis, conservele romanesti sunt completate in depozite de cele frantuzesti si italienesti.

Vanzarile, inghetate de 10 zile

Fabricile de conserve si-au inchis portile inca din 10 octombrie, din cauza scurtarii sezonului de legume si fructe. Mai mult decat atat, procesatorii sunt alertati de faptul ca de 10 zile au inghetat vanzarile de legume si fructe conservate, fapt nemaiintalnit pana in prezent. "De cel putin 10 zile nu se mai vinde nimic, dupa ce ca oferta este limitata si cererea este mica.

Nu ne explicam aceasta situatie decat prin saracirea excesiva a pietei romanesti si lipsa lichiditatilor din portofelul oamenilor", sustine Aurel Tanase, presedintele patronatului din conserve.

Succesul va depinde de estetica ambalajelor

Produsele romanesti de legume si fructe, chiar daca nu vor ajunge pe pietele europene, vor trebui sa atinga standardele de calitate ale acesteia. Se va tinde spre specializarea productiei, iar desfacerea va trebui sa includa o igiena sanitara sigura. Calitatea trebuie sa fie constanta si nu in salturi.

Iar nivelul de prezentare al produselor sa fie identic cu cel din piata UE: borcanul, capacul sau cutia sa prezinte siguranta produselor, dar sa si incante ochiul consumatorului. Aurel Tanase este sigur ca si Romania va ajunge la asemenea performante, daca, intr-adevar, prin "programul fermelor" se vor aloca cele 200 milioane de euro pentru realizarea fermelor comerciale.

Acestea vor fi integrate, vor avea obligatia de a sti pentru cine produc, cat produc si sa aiba asigurate contractele de vanzare. "Comercializarea se va face din ce in ce mai mult prin lanturile de supermarketuri si mai putin prin micile magazine. Cu timpul, acestea vor disparea", sustine reprezentantul patronatului.

Proviziile de conserve din legume

* Mazare si fasole - stocuri romanesti suficiente

* Tomate, bulion, pasta de rosii - importuri substantiale din Italia, Franta si Ungaria

* Muraturi - castraveti, gogosari - stocuri romanesti, completate cu importuri

* Varza - oferta mica; preturi mari: 6.000 - 10.000 lei/kg; calitate slaba

* Cartofi - oferta generoasa; preturi mari: 7.000 - 10.000 lei/kg.