Gradul de extindere bancara, adica volumul banilor care trec pe la banci prin economii si credite, va creste cu 25-30% pe an in Romania, in urmatorii trei ani, arata analizele de piata.

„In tarile nou-intrate in Uniunea Europeana ritmul de crestere al gradului de penetrare bancara este mult mai mare decat a fost, de pilda, in Grecia sau Portugalia, in momentul aderarii", a spus directorul general al firmei de consultanta Roland Berger, Codrut Pascu, in cadrul Forumului Bancar organizat ieri de FinMedia.

Pascu sustine, citand dintr-un studiu recent al firmei, ca bancile vor incerca sa reduca tot mai mult costurile, utilizand noi metode de „impachetare" si distributie al produselor bancare. Bancile vor externaliza partial unele activitati, precum cele de centru de relatii cu clientii si recuperare a debitelor, catre firme specializate.

In plus, gradul de sofisticare, adica numarul de concesii si servicii oferite clientului pentru un singur serviciu sau produs bancar, ramane foarte scazut in Romania. „Nu exista produse care sa satisfaca toate categoriile de varsta, sau care sa atraga membrii unei intregi familii, asa cum exista in Occident", spune Pascu.

Totodata, bancherii blameaza costurile suplimentare pe care trebuie sa le suporte atat bancile, prin micsorarea ratei profitului, cat si clientii, prin majorarea unor comisioane. „Daca masurile BNR de limitare a creditarii s-ar mentine si dupa aderare, ar aparea costuri foarte mari care ar dezavantaja bancile romanesti", sustine Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte (HVB BPL).

O data cu intrarea in Uniune, piata serviciilor financiar-bancare se va liberaliza si bancile din Occident, care nu se supun normelor BNR, vor beneficia de un avantaj competitiv in comparatie cu cele din Romania, spune Tulin, daca banca centrala nu isi retrage la timp constrangerile.

Apoi, bancile romanesti suporta costuri suplimentare, legate de dezvoltarea infrastructurii (sistemele informatice necesare noilor programe de plati electronice, de implementarea standardelor internationale de raportare contabila (IFRS)). Integrarea in Uniune ne va aduce, insa, tuturor, cresteri salariale, spun bancherii.

Si odata ce salariile romanilor vor creste, si valoarea depozitelor de economii va creste (in prezent este de circa 9 miliarde euro), desi in prezent se afla in declin din cauza dobanzilor tot mai mici.

Presedintele HVB BPL considera ca segmentul bancar care se va dezvolta cel mai mult in urmatorii ani va fi creditul ipotecar si imobiliar, aflat azi in Romania la un nivel de 1,5-1,6% din PIB, in vreme ce in UE depaseste in unele state membre media de peste 50% din PIB. Tulin condamna, totodata, intarzierea cu care sunt legiferate legile creditarii ipotecare.