In urma licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii, trei banci (BCR, CEC si Romexterra) au depus oferte pentru a participa la finantarea Programului „Fermierul", a anuntat miercuri, la Indagra, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Pentru anul 2005 sunt prevazute in buget 300 de miliarde de lei, suma care va fi folosita cu precadere pentru completarea fondurilor SAPARD utilizate in vederea modernizarii unitatilor din industria alimentara si pentru crearea unor ferme viabile. Suma este pusa la dispozitia bancilor prin Fondul de Creditare a Investitiilor in agricultura, cu o dobanda de 0,05 la suta pe an.

Bancile care vor indeplini conditiile prevazute in caietul de sarcini vor putea acorda solicitantilor credite de investitii drept cofinantare in cadrul Programului SAPARD.

Ministrul agriculturii a precizat ca, dupa votarea bugetului pe 2006, va mai fi organizata o licitatie pentru derularea pro-gramului si in 2006. Pentru anul urmator va fi pusa la dispozitie suma de 7.000 de miliarde de lei, adica aproximativ 200 milioane de euro.

Acesti bani vor fi utilizati in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.