Transferul unei intreprinderi sau al unei parti din aceasta de la un proprietar la altul nu poate constitui un motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor, care isi vor pastra drepturile avute pana la acel moment, a stabilit Guvernul printr-un proiect de lege aprobat joi.

Prin transfer, actul normativ defineste trecerea intreprinderii, a unitatii sau a unor parti din acestea in proprietatea cesionarului, avand ca scop continuarea activitatii, indiferent daca se urmareste sau nu obtinerea unui profit.

Potrivit proiectului, drepturile si obligatiile fostului angajator, decurgand din contractele individuale sau contractul colectiv de munca - existente la data transferului - vor fi transferate integral cesionarului, proprietarul fiind obligat sa-l informeze pe cesionar asupra tuturor drepturilor si obligatiilor pe care acesta urmeaza sa le preia.

In cazul in care transferul implica o modificare substantiala a conditiilor de munca, in detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru incetarea contractului individual de munca. Cesionarul este obligat sa respecte prevederile contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.

Printr-un acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca vor putea fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.

In situatia in care - in urma transferului - contractul colectiv de munca al cesionarului este mai favorabil, salariatilor li se vor aplica noile prevederi.

Pentru nerespectarea acestor obligatii, fostul proprietar sau cesionarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 lei (15-30 milioane lei vechi), iar salariatii sau reprezentantii acestora vor avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru solutionarea contractelor individuale sau colective de munca.

Prevederile actului normativ nu vor fi aplicate in cazul in care salariatii sunt concediati in urma desfiintarii locurilor de munca din cauza dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii intreprinderii, precum si in cazul personalului navigant din marina comerciala.

Actul normativ va intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.