Comisia Europeana a declarat ca existenta unor inchisori secrete e incompatibila cu criteriile politice de aderare si cu tratatele internationale semnate de tarile membre ale Uniunii Europene.

Un purtator de cuvant al Comisiei a spus ca aceasta va verifica relatarile din presa privind existenta unor asemenea inchisori ale CIA in Europa de Est.

Verificari tehnice

Comisia Europeana va verifica relatarea din Washington Post ca CIA ar detine prizonieri Al-Qaida in inchisori secrete si acuzatiile organizatiei Human Rights Watch ca asemenea inchisori se afla in Polonia si Romania.

Purtatorul de cuvant al Comisiei, Friso Roscam Abbing, a subliniat ca nu e vorba de o investigatie formala, ci de verificari tehnice pentru a vedea cat de adevarate sunt aceste acuzatii.

Comisia Europeana nu are competente in acest domeniu, a mai spus dl Roscam Abbing, pentru ca nu exista o versiune europeana a FBI, sau CIA.

Dar, a continuat el, toate cele 25 de state membre au semnat conventia europeana asupra drepturilor omului si conventia internationala asupra torturii si trebuie sa-si respecte obligatiile in baza acestora.

'Situatie dificila'

Existenta inchisorilor secrete, a spus purtatorul de cuvant, nu pare compatibila cu carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si nici cu criteriile politice de aderare.

"Criteriile de la Copenhaga sunt destul de clare si nu cred ca existenta unor inchisori secrete ar fi compatibila cu acele criterii", a spus Friso Roscam Abbing.

Dar daca acuzatiile se vor dovedi adevarate, Romania s-ar putea gasi intr-o situatie mai dificila decat Polonia.

Carta drepturilor fundamentale nu are inca forta juridica si deci e mult mai greu ca Polonia, care e deja membra, sa fie trasa la raspundere de Uniunea Europeana.

Romaniei, care e tara in curs de aderare, i se cere insa sa respecte pe deplin criteriile politice de aderare si anume principiile democratiei si stabilitatea institutiilor garantand domnia legii, drepturile omului si protectia minoritatilor.

Friso Roscam-Abbing a spus ca la Comisia Europeana nu exista nici o informatie privind asa-numitele inchisori secrete.

"Trebuie sa investigam situatia", a spus el, "si apoi ne vom defini pozitia".

'Ingrijorari serioase'

Consiliul Europei poate lua masuri formale in chestiunea 'inchisorilor secrete'

Organizatia care poate lua insa masuri formale este Consiliul Europei.

"Nu putem reactiona oficial la relatari de presa, dar cerem in acest moment tarilor membre ale Consiliului care sunt vizate de aceste acuzatii sa ne dea informatiile necesare", a spus purtatorul de cuvant al Consiliului Europe, Matjaz Gruber, confirmand ca tarile vizate sunt Romania si Polonia.

Consiliul Europei a exprimat deja ingrijorari serioase despre tratamentul detinutilor europeni la baza americana de la Guantanamo, cerand in acelasi timp statelor membre sa respecte drepturile omului in lupta impotriva terorismului.

Comitetul anti-tortura al Consiliului poate inspecta orice inchisoare dintr-un stat membru, iar orice detinut poate da in judecata un stat membru al Curtii Europene pentru drepturile omului, care poate impune amenzi considerabile.

Conventia europeana pentru drepturile omului prevede dreptul la libertate, securitate si un proces echitabil si interzice tortura.

Efectul cel mai grav ar fi insa unul politic. Daca existenta inchisorilor secrete in Europa de Est s-ar dovedi adevarata, ar reizbucni disensiunile dintre America si Europa si dintre asa-zisa noua si veche Europa, tocmai cand ele pareau in sfarsit de domeniul trecutului.