Mitropolia Ardealului, Crisanei si Maramuresului a fost impartita in doua, dupa controversele aparute in urma desemnarii parintelui Laurentiu Streza ca Mitropolit al Ardealului.

Sinodul al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, vineri, reorganizarea Mitropoliei Ardealului in Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei si, pe de alta parte, in Mitropolia Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Aceasta noua structura administrativa a bisericii va avea resedinta in municipiul Sibiu, iar centrul Mitropoliei Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului va fi la Cluj-Napoca.

Mitropolitul ales al Sibiului, Laurentiu Streza a fost validat, vineri., in acesta functie de BOR. El va fi inscaunat la 13 noiembrie, la Sibiu, de Patriarhul Teoctist, in prezenta membrilor Sfantului Sinod.

Mitropolitul Clujului va fi Bartolomeu Anania, actualul Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

Decizia Sinodului vine dupa lupta stransa pentru castigarea scaunului de Mitropolit al Ardealului. Laurentiu Streza, episcop de Caransebes a castigat, joi, in fata contracandidatului Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba Iulia, dupa ce voturile au fost numarate de doua ori.

In primul tur de scrutin, Andreicut a cistigat cu un singur vot avans, insa trei buletine anulate l-au lasat fara cvorum si au impus repetarea scrutinului. In turul doi, opt dintre cei care votasera initial cu Andreicut au trecut de partea lui Streza si l-au impus ca mitropolit.

Scaunul de mitropolit al Ardealului a ramas liber la sfarsitul lunii august, odata cu decesul Inalt Prea Sfintitului Antonie Plamadeala.

Biserica Ortodoxa Romana este impartita in patru mitropolii:

Mitropolia Moldovei, Mitropolia Olteniei, Mitropolia Ardealului si Mitropolia Dobrogei si a Dunarii de Jos.

O alta hotarare importanta a Sfantului Sinod a fost cea privind

aprobarea Liturghierului in limbaj mimico-gestual si simbolistica semnelor pentru comunitatile de hipoacuzici.