Reprezentantul special al Ministerului de Externe ucrainean, Dmitri Tkaci, a aruncat gaz pe foc la consultarile pentru reglementarea crizei de pe Nistru desfasurate la Chisinau in 27-28 octombrie, prin declaratiiile sale privitoare la posibilitatea ca Transnistria sa intre in anumite conditii in componenta Ucrainei.

Moldova a calificat declaratiile ca fiind provocatoare si in contradictie cu politica oficiala a Ucrainei, asa cum rezulta din pozitia guvernului ucrainean referitoare la reglementarea conflictului transnistrean si pastrarea integritatii teritoriale a Moldovei, aprobata de presedintele Viktor Iuscenko personal la o intalnire cu presedintele moldovean.

Tkaci a afirmat, potrivit Agentiei "Rusia la zi", si ca unii politicieni romani ar vorbi despre posibilitatea de a lua Moldova, fara Transnistria, in componenta Romaniei, lucru despre care diplomatul ucrainean crede insa ca nu intra in vederea conducerii de la Chisinau.

Potrivit planului de reglementare pentru Transnistria, propus de Ucraina si adoptat de Moldova, toate partile din conflict trebuie sa fie conduse de "aspiratia spre pastrarea si respectarea drepturilor omului si a libertatilor, prin mentinerea unitatii teritoriale si a suveranitatii Moldovei".

Cu toate acestea, planul mai prevede posibilitatea ca Transnistria sa se separe de Moldova, daca aceasta din urma "se alatura unei alte tari sau isi pierde personalitatea legala internationala".

In acest caz, secesiunea poate fi acceptata de majoritatea cetatenilor transnistreni, prin referendum. Observatorii independenti au declarat ca asemenea prevederi erau mentionate in toate planurile pentru reglarea conflictului transnistrean de pana acum, chiar si in cele rusesti.

Totusi, analistii cred ca asemenea puncte sunt mai mult o miscare psihologica, deoarece posibilitatea ca Moldova sa se alature Romaniei este principala "sperietoare" a echipei presedintelui transnistrean, Igor Smirnov, folosita pentru a-i inspaimanta pe cetatenii regiunii.

Intr-un interviu acordat unei publicatii rusesti, dupa intalnirea de la Chisinau, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, s-a lansat in acuzatii dure la adresa regimului de la Tiraspol si a atras atentia Kremlinului ca o parte din teritoriul moldovean "este controlata de Rusia".

Despre pericolele traficului ilegal din zona, care atinge circa doua miliarde dolari anual, Voronin afirma ca are "documente din cancelaria lui Saddam Hussein, potrivit carora din Transnistria au plecat spre Irak nu armament, ci intregi linii tehnologice pentru producerea de arme". In relatia cu Ucraina, Voronin nu vrea sa vorbeasca despre neincredere, ci despre faptul ca exista "probleme".

Presedintele moldovean spune insa ca trebuie acordata atentie politicii tot mai active a Ucrainei in zona. "Nu am uitat istoria noastra, cand Moldova a fost autonomie a Ucrainei sovietice, si alte evenimente. Dar nu cred ca in secolul 21 mai sunt posibile asemenea lucruri. Imi doresc sa cred in sinceritatea politicii ucrainene.

Si Kievul s-a saturat sa nu stie ce se petrece de-a lungul a 464 de kilometri de granita necontrolata", a adaugat Voronin.