"Parlamentul Spaniei a aprobat planurile de acordare a statutului de natiune provinciei Catalonia", informeaza ziarul britanic "Daily Telegraph", care noteaza ca opozitia de dreapta a calificat decizia drept neconstitutionala si a avertizat ca s-ar putea ajunge la "balcanizarea" Spaniei.

Dupa o dezbatere care a durat 12 ore si a fost transmisa in direct la televiziune, deputatii au votat cu 197 la 146 in favoarea inceperii negocierilor pentru modificarile propuse, proces care ar putea dura mai multe luni.

Propunerile ar urma sa amendeze statutul de autonomie al Cataloniei, datand din 1979, prin denumirea acestei regiuni "natiune" si acordarea de puteri pentru modificarea legilor aprobate de Parlament. La fel ca Tara Bascilor si regiunea Navarra, Catalonia va putea sa colecteze direct impozitele.

Partidul Socialist al premierului Jose Luis Zapatero, care a fost sustinut la alegerile din martie anul trecut de gruparile nationaliste si regionale, a votat in favoarea acestor modificari.

Potrivit socialistilor, schimbarea este continuarea logica a pasilor spre obtinerea autonomiei facuti dupa moartea dictatorului Franco, in 1975. In schimb, fostul premier conservator Jose Maria Aznar a declarat ca situatia creata prezinta riscul "dezbinarii nationale".

Parerea fostului premier este reflectata si in recentele sondaje de opinie si este sustinuta si de mai multi lideri ai Bisericii.

Totusi, premierul Zapatero a promis sa aduca mai multe amendamente Constitutiei, desi nu prea are suficient spatiu de manevra.

"Prapastia care separa statutul Cataloniei de principiile constitutionale este atat de adanca, incat negocierile sunt imposibile", a declarat Mariano Rajoy, presedintele grupului conservator, de Opozitie, din Parlament.

Rajoy si alti lideri conservatori l-au acuzat pe premierul Zapatero ca a cedat prea usor pretentiilor de autonomie ale catalanilor si a afirmat ca pozitia premierului deschide calea desprinderii acestei regiuni de Spania. "De ce sa ne temem de o dezbatere democratica?", a replicat Zapatero.

Cererile catalanilor pentru acordarea autonomiei Cataloniei (regiune din nord-estul Spaniei, cu o populatie de aproximativ 7 milioane) dureaza de mai multe secole.