Crima organizata din Bulgaria nu mai este de tipul unui cartel mafiot, respectiv bazata pe o structura de clanuri, ci a intrat deja in circuitul legal, a avertizat zilele trecute un parlamentar socialist de la Sofia, Mladen Cerveniakov, la postul de televiziune BTV, citat de agentia Focus.

In Bulgaria actioneaza in prezent sase structuri de crima organizata importante, precum si peste o suta de alte mici grupari, majoritatea cu o vechime de 15 ani, ceea ce a permis, in decursul timpului, intrarea multora in circuitul legal, a mai afirmat Cerveniakov.

Inasprirea masurilor in materie de combatere a crimei organizate se impune urgentata la maximum, este de parere presa bulgara. Nemultumirea publica fata de guvernanti creste pe zi ce trece nu numai in urma avertismentului sever al Comisiei Europene, continut in recentul raport de monitorizare, ci mai ales ca urmare a faptului ca Sofia a fost zguduita joi de o noua crima.

Un barbat de 33 de ani, cu antecedente penale, a fost impuscat in plina strada de asasini ramasi, deocamdata, necunoscuti. Victima, Volodia Ghergovski, a fost lovita de mai multe gloante, trupul sau fiind descoperit in fata blocului in care locuia din cartierul sofiot Strelbiste, relateaza Novinite.

Ghergovski facea parte din lumea interlopa, fiind cunoscut politiei drept un individ ce se facuse vinovat, in trecut, de proferarea mai multor amenintari cu moartea si era "specializat", printre altele, in incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, a anuntat Ministerul bulgar de Interne.

Initial, autoritatile si-au demarat cercetarile pornind de la banuiala ca cel ucis a fost fratele lui Iordan Ghergovski, soferul unuia dintre sefii administratiei vamale bulgare, Sinka Manova. Aceasta din urma fusese la randul ei impuscata cu nici o luna in urma, pe 9 octombrie.

Intre timp insa, anchetatorii bulgari au ajuns la concluzia ca este vorba doar de o coincidenta de nume, neexistand legaturi de rudenie intre victima de joi si soferul directoarei asasinate.

In schimb, au aparut indicii potrivit carora Volodia Ghergovski a fost un asasin platit, implicat intr-un numar inca necunoscut de crime, a transmis un post local de radio cu referire la surse ale Ministerului de Interne. Presa bulgara reprosa, ieri, guvernului socialist ca de la venirea sa la putere, acum trei luni, nu mai putin de noua asasinate publice au zguduit tara.

Cu doar zece zile in urma a fost executat Ð tot public si tot prin impuscare Ð Emil Kiulev, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri bulgari.