ZILELE CONCURENTEI si COMPETITIVITATII au fost marcate ca eveniment public pentru prima data si in Romania, dupa modelul unei traditii instaurate in Uniunea Europeana.

Evenimentul a fost organizat la Bucuresti, in perioada 3-4 noiembrie 2005, sub egida Platformei Central Europene CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition) proiect fondat in octombrie 2004 cu sprijinul Programului PHARE al Comisiei Europene, in parteneriat cu Consiliul Concurentei si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Zilele Concurentei si Competitivitatii au cuprins dezbateri generale cu participarea reprezentantilor autoritatilor de reglementare, mediului de afaceri, asociatiilor profesionale si patronale, organizatiilor societatii civile din domeniul integrarii Europene si protectiei consumatorului, precum si ai mass-media.

De asemenea, participantii au avut prilejul de a frecventa patru workshop-uri de informare si training in cadrul carora au fost abordate problemele si solutiile concrete in domeniul profesiilor liberale, regimului de acordare pe viitor ajutoarelor de stat, protejarea marcilor si proprietatii intelectuale, precum si al industriei auto si in domeniul de activitate al transportatorilor rutieri.

Temele supuse discutiei au generat confruntari, controverse, sugestii si polemici fertile. Sinteza selectiva a acestora va fi data publicitatii sub forma unui ghid de recomandari si exemple de bune practici sub titlul: "CARTA ALBA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII" a mediului de afaceri in perioada de preaderare si imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007.

In prima zi a evenimentului (3 noiembrie 2005), Casa Europei a decernat pentru a patra oara distinctia "Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana", ce a revenit in acest an unor personalitati din diverse domenii de activitate:

· Presedintele Comitetului Mixt Inter-Parlamentar Romania-Uniunea Europeana, Dl. Guido PODESTA, membru al Parlamentului European

· Ambasadorul Liviu BOTA, fost Secretar General al ONU, actual Ambasador, Sef al Misiunii Diplomatice Permanente a Romaniei pe langa organismele internationale de la Viena

· Presedintele Director General al grupului ING Romania, Dl. DIRK SEYBRUNS

· Primarul Municipiului Sibiu, capitala culturala a Europei in 2007, Dl. KLAUS JOHANNIS

· Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Prof. Daniel DAIANU, fost ministru al Finantelor Publice

· Editorul Sef al saptamanalului "European Voice", membra al Grupului de Presa Economist (Bruxelles), Dna DANA SPINANT, corespondent permanent al canalului PRO TV.

La ceremonie au mai participat Insarcinatul de Afaceri al Ambasadei Italiei Dl CRISTIANO GALLO , Dna. CRISTINA GAGINSKI, Dir. Al Directiei OSCE-Consiliul Europei al MAE.

In cea de-a doua zi a evenimentului (4 noiembrie 2005), a avut loc Conferinta de Presa. Cu aceasta ocazie, A.S. Princepele Radu de HOHENZOLLERN-VERINGEN a prezentat un mesaj din partea Casei Regale a Romaniei si a precizat prioritatile activitatii Altetei Sale in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

A.S. Princepele Radu de HOHENZOLLERN-VERINGEN a incurajat Consiliul Organizatoric al Platformei CEFTAC sa se constituie, dupa modelul occidental, intr-un Competition Intelligence Unit care sa monitorizeze, evalueze, prognozeze si sa recomande strategiile si activitatile cele mai adecvate pentru a promova cultura concurentei in randul oamenilor de afaceri si manageri romani.

Impactul scontat este acela de a genera un mediu de afaceri imun si, deopotriva, pro-activ fata de provocarile globalizarii economice si ale integrarii in Piata unica Europeana.

In continuare, reprezentantii organizatiilor membre in Consortiului Organizatoric al ZILELOR CONCURENTEI au facut o sinteza a dezbaterilor din cadrul evenimentului si au lansat public initiativa editarii CARTEI ALBE a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII.