"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si cu societatile de asigurari vor propune zilele acestea Executivului aprobarea unei Ordonante de Urgenta in care vor fi cuprinse masurile ce vor fi luate impotriva masinilor neasigurate", a declarat domnul Nicolae Eugen CRISAN, Presedintele Consiliului CSA.

Astfel, conform proiectului, autovehiculele care nu vor fi asigurate RCA vor fi radiate din circulatie. Actul normativ va fi supus aprobarii Executivului cel mai probabil saptamana viitoare.

Desi poate parea dura la o prima analiza, masura propusa prin acest act normativ este sustinuta de catre multi dintre operatorii din piata: "Ideea radierii din circulatie a autovehiculelor neasigurate este excelenta si binevenita [...] si o practica des intalnita in tarile europene.

Este singurul mod de a reduce considerabil numarul autovehiculelor neasigurate", spune domnul Liviu STOICESCU, Presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.).

In ceea ce priveste reactia populatiei, "este probabil ca cei care incearca sistematic sa evite cumpararea politelor obligatorii sa reactioneze cu mai putina bucurie la inasprirea sanctiunilor", a declarat pentru Buletinele Informative de Asigurari XPRIMM domnul Constantin JEICAN, Presedintele companiei BT Asigurari.

"Cu toate acestea", continua domnia sa, "privind lucrurile din perspectiva dreptului la proprietate, o asemenea masura ar putea starni nemultumire prin ingradirea dreptului de folosinta al unui bun proprietate privata".

Conform proiectului, intr-o prima etapa se vor depista autovehiculele neasigurate RCA, pe baza diferentei dintre baza de date a CSA (CEDAM) si cea a autovehiculelor inmatriculate (apartinand MAI).

Proprietarii acestora vor primi o scrisoare recomandata de instiintare prin care li se va solicita indeplinirea si certificarea obligatiei de a incheia polita RCA in termen de 15 zile de la data confirmarii primirii acesteia.

Daca dupa acest termen nu se certifica asigurarea obligatorie RCA, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul MAI va purcede la radierea inmatricularii respectivului autovehicul.

"Doar masurile dure pot pune ordine intr-un domeniu sensibil. Alte variante mai `blande` vor dilua infinitezimal actul normativ", concluzioneaza domnul Bogdan STAN, Director General, ASITRANS.

Spre exemplu, puncteaza Liviu STOICESCU, "in Marea Britanie exista o propunere privind reducerea numarului soferilor care nu se asigura care merge pana la distrugerea autovehiculului neasigurat, dupa depasirea termenelor de pasuire acordate pentru incheierea asigurarii.

Ordonanta va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, fireste, in cazul unui vot favorabil al Guvernului.

alexandru.ciuncan@mxp.ro, mihaela.circu@mxp.ro