Dolarul a inregistrat o noua crestere in raport cu moneda europeana, ajungand la a 18-a luna consecutiva de apreciere fata de euro. Euro a scazut si sub pragul psihologic de 1,19, ajungand chiar pana la 1,803, cea mai scazuta cotatie din mai 2004.

Ieri seara, dolarul ajunsese la o paritate de 1,1823 fata de moneda europeana, informeaza agentia de presa Reuters. Dolarul a consemnat o noua victorie si fata de yen-ul japonez, fata de care se mentine puternic de 26 de luni.

Cauzele principale ale aprecierii monedei americane de saptamana trecuta au fost: marirea ratei dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala (Fed), pana la 4%, raportul Departamentului Muncii din SUA privind situatia somajului, diminuarea volumului de comenzi la petrol, fapt cauzat de vremea foarte ridicata din nord-estul Statelor Unite.

Raportul Departamentului Muncii a aratat ca in luna octombrie au fost create 56.000 de noi locuri de munca, dezamagind majoritatea raporturilor, care apreciau aproape unanim ca numarul de noi locuri de munca generate in aceasta luna ar fi depasit 100.000.

Inaintea aparitiei raportului, dolarul se apreciase foarte puternic, bazandu-se doar pe aceste presupuneri optimiste, dar in momentul prezentarii cifrei de 56.000, dolarul si-a slabit considerabil ritmul de majorare fata de moneda unica.

Totusi, raportul Departamentului Muncii a dat la iveala si informatii despre inflatie, care se afla in continua crestere. Acest fapt a reintarit dolarul, caci cresterea inflatiei este un semnal sigur ca Fed va mari din nou rata dobanzii de referinta. Iar majorarea ratei dobanzii de referinta inseamna ca dolarul isi va continua ritmul de apreciere.

Majorarea dobanzii de referinta, o alta cauza determinanta pentru cresterea dolarului, a avut loc saptamana trecuta pentru a 12-a oara consecutiv. Fed a inceput sa mareasca rata dobanzii de referinta incepand cu iunie 2003, iar aceasta ultima majorare s-a inscris in nota ultimelor cresteri de 0,25% puncte procentuale, rata dobanzii de referinta ajungand acum la 4%.

In plus, analistii estimeaza ca in luna ianuarie dobanda de referinta va ajunge la 4,5%, existand tot mai multe semne ca Fed isi va continua actuala politica monetara.

In ceea ce priveste petrolul, vremea buna, extrem de calda pentru inceputul sezonului rece, a contribuit la diminuarea cuantumului de comenzi, iar acest fapt a dus la scaderea pretului atat la petrol, cat si la celelalte materii energetice.

Cotatia petrolului se stabilizase ieri la valoarea de 60,58 de dolari pe baril, iar meterologii americani au anuntat ca aceste temperaturi inalte vor continua si saptamana viitoare.